Sal Endre: Mi, magyarok – 51 hihetetlen történet a nagyvilágból

Mindenki tudja, hogy ki volt George Cukor, Lugosi Béla vagy éppen Houdini, és büszkék vagyunk arra, hogy mindannyian magyarok voltak. De vajon tudjuk-e, hogy ki volt és mit adott a világnak Vima Banky, Illy Ferenc vagy Emery Roth?

„Egy ártatlan kávézással kezdődött. A napsütötte pesti Duna-korzó teraszán ittam egy fenséges olasz eszpresszót, majd udvariasan odaszóltam a pincérnek: az olaszok azért tudnak valamit. Ő erre elmesélte, hogy a kávémárkát, amit ittam, egy magyar ember alapította Olaszországban, de hogy mikor, azt már ő sem tudja. Hittem is, meg nem is. Hazamentem, utánanéztem” – avat be az előszóban a könyv születésének hátterébe a szerző, aki végül nemcsak Illy Ferenc élettörténetének nézett utána.

Sal Endre Mi Magyarok
Forrás: Libri

A 20. században sok magyar hagyta el kényszerűségből Magyarországot, hogy külföldön aztán elképesztő sikereket érjenek el. Ki jobban, ki kevésbé ápolta magyar gyökereit, legtöbben nevet változtattak, így nem csoda, hogy az utókor sokszor nincs tisztában származásukkal. Sal Endre szenvedélyesen kutatja ezeknek az elismert és elfeledett magyar származású hírességeknek az életét, közül 51-et össze is gyűjtött egy kötetbe.

Könyvéből kiderül, hogy ezek a tehetséges emberek milyen sok árnyalattal színesítették a világot. Van, akinek a Volkswagen Bogarat, másnak a színes televíziózást köszönhetjük, s akad olyan is, aki New York leghíresebb felhőkarcolóit tervezte – itthon mégis szinte ismeretlenek.

Legtöbben soha nem hallottuk William Foxról, alias Fried Vilmosról, pedig minden mozinézőnek ismerős a 20th Century Fox ikonikus logója és zenéje. Ugyanígy fogalmunk sincs arról, hogy egy magyar írta Uruguay és Paraguay himnuszát, vagy hogy az oroszok a mai napig világsztárként kezelik a „magyar Greta Garbó”-t, még balettet is írtak a színésznő életéből, akinek a nevét valószínűleg itthon már senki nem ismeri.
Az elképesztő történeteket remek illusztrációk teszik még lenyűgözőbbé.

Ha tetszett a cikk, mutasd meg az ismerőseidnek is!

NEKED AJÁNLJUK

100 km/h-t meghaladó széllökésekre készülhetünk