Kívül ropogós, belül krémes, olyan ízesítésű, amilyet szeretnél, és nincs sok munka vele. Íme az ideális köret azoknak, akik kedvelik a burgonyát, és szívesen mutatnának be egy új fogást a hétvégi családi asztalon.
A húgom biztatására egyszer beszálltam egy receptküldő játékba. Az volt a koncepció, hogy elküldöm a kedvenc receptem tizenöt embernek, és cserébe visszakapom az ő kedvenc receptjeiket, azaz egyért jár tizenöt. Nem lett így persze, alig egyet-kettőt kaptam. Mégis nagyon örültem, hogy részt vettem a játékban, mert az egyik recept olyan volt, hogy már csak azért megérte. Ez a köret nálunk azóta is a nagy családi kedvencek között van. Gyakran elkészítem, a karácsonyi asztal mégis elképzelhetetlen nélküle.
A viking krumpli
Valószínűleg eredetileg is egy családi recept volt, mert ezen a néven hiába kerestem az interneten. Persze nem is ez a lényeg, íme az elkészítése:
Hozzávalók:
Fejenként három, körülbelül azonos méretű sütni való burgonya, vaj, ízlés szerint fűszer a krumplira. Megfelel a készen kapható sültburgonya fűszerkeverék, de ha nincs más, a só és a bors is kiváló. A sütőpapír is jól jön, hacsak nincs garantáltan tapadásmentes tepsid.
Elkészítés:
A burgonyákat hosszában vágd félbe, majd vagdosd be hosszában körülbelül 3 milliméterenként úgy, hogy teljesen ne vágd át őket. Ezután bélelj ki egy tepsit sütőpapírral – így biztosan nem fog leragadni –, és helyezd rá a krumplikat. Szórd meg őket olyan fűszerrel, amit szerettek – rozmaring, fokhagymapor, só, bors is jól áll nekik –, és minden darab tetejére tegyél egy fokhagymagerezdnyi vajat. Mehet a sütőbe, 200 C fokon kb. 40 perc alatt készül el ez az ízletes köret.
Jó étvágyat!
Nyitókép forrása: Shutterstock / PuzzlePix