Barion Pixel Ilyen programok várnak a Kulturális Örökség Napjain! – Coloré

Ilyen programok várnak a Kulturális Örökség Napjain!

2022. 09. 09.

Ha szeptember, akkor Kulturális Örökség Napjai, melynek során ritkán látott épületeket járhatunk be. Titkos kertek és elfeledettnek hit épületetek tárják ki kapuikat szeptember 17-én és 18-án.

A Kulturális Örökség Napjai az építészet szerelmeseinek egyik legkedveltebb ünnepe. Elsőként Franciaországban tartották meg 1984-ben, majd Magyarországon az elsőt 2002-ben szervezték meg. Idén a magyar műemlékvédelem előtt tisztelegnek a szervezők, így a programban igyekeztek olyan helyszíneket összeválogatni, melyek ennek a kitételnek felelnek meg.

A budapesti helyszíneken többek köt benézhetünk az Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet falai közé, ahol egykor Clark Ádám és felesége is élt. A Kúria is megnyitja kapuit, ami azért különleges, mert az év egyéb napjain szigorúan őrzött az épület. Nincs ez másképp a Tolnai Lajos utcai börtönnel sem, ami 1899-ben nyílt meg. Különlegessége, hogy itt tartották fogva többek közt Mindszenty József bíborost is. Ma már ugyan nem fogdaként üzemel, mégis érdemes bejárni, mert számtalan érdekesség derül ki, ráadásul a bíboros fennmaradt iratainak köszönhetően, pontosan levezethető, hogy mely cellákban tartották fogva.

A Kulturális Örökség Napjain a Várkert bazár is ritkán látott oldalát mutatja meg
A Kulturális Örökség Napjain a Várkert bazár is ritkán látott oldalát mutatja meg / Kép forrása: Shutterstock / Puzzlepix

A Napok egyik legiizgalmasabb budapesti helyszíne kétségkívül az Országház, amit ugyan akár naponta láthatunk, falai közé mégis ritkán kukkanthatunk be. A vörös szőnyeggel bevont lépcsőkön járva láthatjuk, hol hozták meg döntéseiket nagyjaink, és a televízióból ismerős közvetítési terem is szemünk elé tárulhat.

A Ferenciek terén egy restaurátor-műhelyben nézhetünk körbe, és megismerkedhetünk a papíröntés és a könyvfűzés technikájával, de ha sétálni támad kedvünk, a Tabáni tanösvényen vezetett út keretében hallhathatjuk régi idők történeteit, miközben megismerkedhetünk a történetek helyszíneivel.

Kulturális Örökség Napjai a fővároson túl

A Napok különlegessége, hogy nemcsak budapesti, hanem számos vidéki város is részt vesz benne. A Balaton környéke, a Villányi borvidék, Szeged, Kecskemét, Debrecen és Székesfehérvár is megnyitja azokat az ajtókat, amiket a mindennapokban zárva tart. Benézhetünk a Pécsi Tudományegyetem falai közé, de a szegedi városházát és akár a kecskeméti Cifrapalotát is megnézhetjük belülről.

A programok ingyenesek, ám regisztrációhoz kötöttek, így érdemes elnézni a rendezvény honlapjára!

Nyitókép forrása: Shutterstock / Puzzlepix