Barion Pixel Ha tetszett a Homeland, akkor a Netflix Messiás című sorozatát imádni fogod – Coloré

Ha tetszett a Homeland, akkor a Netflix Messiás című sorozatát imádni fogod

2022. 04. 27.

Vajon ő tényleg a Messiás? Vagy csupán egy szélhámos? Ezt a kérdést kell megfejtenünk a Netflix 10 részes politikai thriller sorozatában, ami nem is olyan könnyű.

A Messiás című tíz részes politikai thriller sorozata érzékeny témát feszeget. Történetünk helyszíne Damaszkusz, és éppen 2018-at írunk: az USA serege kivonult, így az ISIS bármelyik pillanatban elfoglalhatja a legnagyobb szír várost. Ekkor szinte a semmiből bukkan fel egy Al-Masih (Mehdi Dehbi) nevű férfi, aki kiáll a tömeg elé, arról prédikálva, hogy kivezeti innen az embereket, és békés helyet talál nekik, ha vele tartanak. (Személyes észrevételem, hogy a sorozat készítői keresve sem találhattak volna jobb színészt Mehdi Dehbinél a Messiás karakterére, ugyanis olyan karizmája van, amitől nem csoda, hogy szónoklata után több ezer fős követőtábora lesz.)

Miről szól a Messiás?

A CIA, pontosabban Eva Geller (Michelle Monaghan) ügynök, aki nemrég megözvegyült és bár kollégái előtt titokban tartja, de halálos beteg, igencsak szkeptikus az önjelölt Krisztust illetően. Geller és társai – noha az adatbázisukban egyetlen adatot sem találnak Al-Masihról – úgy gondolják, hogy a Messiás csakis egy szélhámos vagy terrorista lehet, aki új módot talált a háború kirobbantására. (Nem meglepő módon az ügynökök utóbbit tartják valószínűbbnek, és fogadni mernének rá, hogy Al-Masih titokban az ISIS kezére játszik.)

Ezért elfogják a Messiást, kihallgatását pedig Aviramra (Tomer Sisley), az izraeli hadsereg katonájára bízzák. Mint kiderül, a próféta szokatlanul sokat tud a katona múltjáról, ezért Aviram kitörli a kihallgatásáról szóló felvételt a rendszerből. A Messiás második csodatétele, hogy az éjszaka során megszökik a zárt cellából. (A csodatételek egyébként mindig úgy zajlanak, hogy a részletek előttünk rejtve maradnak, így nem tudhatjuk például, hogy valóban köddé vált-e a cellájában, vagy kimenekítették, a felvételeket pedig törölték.)

A jeruzsálemi óvárosban található Templomhegyen eltöltött rövid szünet után – ahol ismét prédikál és meggyógyít egy fiút, akit a szeme láttára lőttek meg az őt üldöző rendőrök – Al-Masih legközelebb az Egyesült Államokban jelenik meg, majd megmenti egy lelkész lányát egy tornádótól (és közvetve megakadályozta, hogy az adósságba került pap felgyújtsa templomát a biztosítás összegéért). Ennek hatására még többen követik Al-Masiht, ám a CIA természetesen továbbra sem hiszi, hogy valódi csodatételek történtek.

Kissé olyan, akár a Homeland, egy bravúros csavarral

A sorozat előrehaladtával a közösségi média befolyása és a Messisás motivációit vizsgáló újságírók (akiket Jane Adams, egy makacs CNN-riporter képvisel, és akit egyébként Miriam Keneally alakít) tovább bonyolítja a cselekményt. Az egész sorozat olyan, mint a Homeland, egy bravúros csavarral. Bár a sorozat nem istenkáromló, ezt a csavart mégsem értékelte mindenki: az arabul beszélő muszlimok ugyanis arra panaszkodnak, hogy az írók neveket és ikonográfiákat kölcsönöznek egy olyan vallásból és kultúrából, amelyet nem teljesen értenek, megsértve ezáltal a közösségüket.

Ettől függetlenül érdemes megnézni a Netflix saját gyártású sorozatát, mert végig olyan kérdéseket feszeget, minthogy mi történne, ha Jézus Krisztus napjainkban visszatérne? Vajon lenne, aki felfigyel rá, és vakon megbízva követi? És aki tényleg megmentheti az emberiséget? Ebben én is szkeptikus vagyok, az viszont biztos, hogy a sorozat mintegy tíz órára megmentett (vagy inkább lekapcsolt) a külvilágtól.

Borítókép forrása: Netflix