Barion Pixel Van élet a halál után – Hogy milyen, az kiderül a Netflix A Jó Hely c. komédiasorozatából – Coloré

Van élet a halál után – Hogy milyen, az kiderül a Netflix A Jó Hely c. komédiasorozatából

2022. 04. 23.

Noha tipikus sitcom A Jó Hely, amely rövid, húszperces epizódjaival, vicces jeleneteivel tökéletesen ki tudja kapcsolni a nézőt a nap végén, azért kóstolgatja a mélyebb témákat is, mint a vallás, filozófia és erkölcs.

Eleanor (Kristen Bell) egy váróban találja magát, ahol egy ősz hajú úr, Michael (Ted Danson) fogadja, és közli vele: a földi életének vége, de aggodalomra semmi ok, ugyanis azon kevesek közé tartozik, akik a Jó Helyre kerültek. Komoly pontozási rendszer alapján dől el, hogy ki kaphat itt helyet, Eleanor pedig kiváló emberjogi ügyvédként, önzetlen önkéntesként és az árvák segítőjeként megérdemelten került ide. Michael megmutatja Eleanornak a környéket, a házát, ahol lakni fog, valamint bemutatja lelki társának, Chidinek (William Jackson Harper), az egykori etikaprofesszornak.

A Jo Hely
Kép forrása: IMDb

A bökkenő csupán annyi, hogy Eleanor egész életében önző és undok nő volt, ezért úgy véli, homokszem kerülhetett a gépezetbe, és ő csak valami véletlen folytán, valaki más helyett kötött ki a Jó Helyen. Semmiképp nem akar a Rossz Helyre menni, ezért ráveszi Chidit, hogy tanítson neki etikát, hogy jobb emberré válva „kiérdemelhesse” a helyét a Paradicsomban…

Noha tipikus sitcom A Jó Hely, amely rövid, húszperces epizódjaival, vicces (és időnként idétlen) jeleneteivel tökéletesen ki tudja kapcsolni a nézőt a nap végén, azért kóstolgatja a mélyebb témákat is, mint amilyen a vallás, a filozófia és az erkölcs, így Eleanorral együtt mi is felismerhetjük a sorozat folyamán, hogy mit is jelen jó embernek lenni.

Az NBC csatorna sorozatát általában jól fogadták a kritikusok, kiemelve a filozófiai és az etikai kérdések ötletes boncolgatását, hozzátéve, hogy így minden bizonnyal könnyebben „veszik az adást” a nézők, mint anno az iskolapadban. A The New York Times szerint a legüdítőbb dolog a sorozattal kapcsolatban a pozitív hangnem, mely szerint még a legrosszabb emberek (sőt, akár a démonok) is megmenthetőek. A Pullywood csodálatos élményként ír róla, szórakoztatónak, mélynek, elgondolkodtatónak tartja a produkciót, amely egyaránt hat az érzelmeinkre és az intellektusunkra. Összességében a Sorozatjunkie is pozitívan értékelte a sorozatot, azonban megjegyezte, hogy a koncepció a negyedik évadra kifáradt. Mi a végéről egyelőre nem tudunk nyilatkozni, mert még csak az első évad vége felé járunk, de az biztos, hogy folytatjuk a második évaddal.

A sorozat ITT tekinthető meg magyar felirattal, az angol nyelvű előzetes pedig itt: