Barion Pixel ,,Nekünk írták a dalt” – Időutazás a Magyar Zene Házában – Coloré

,,Nekünk írták a dalt” – Időutazás a Magyar Zene Házában

2023. 11. 23.

A Nekünk írták a dalt című kiállítás egy pillanat alatt visszaránt a múltba, és nem ereszt!

Nekünk írták a dalt című kiállítás nevének ötletadója az LGT jól ismert dala volt, ám nemcsak a Locomotiv GT-t fedezhetjük fel a gyűjteményben, hanem mindent, amiről annak idején szólt a dal!

A tárlat 1957-től a rendszerváltásig mutatja be a különböző zenei korszakokat és előadókat. Nem ront azonban ajtóstul a házba: az első teremben időt kapunk arra, hogy magába szippantson a retró! A hatvanas évek utcáján találjuk magunkat, ahol is az Erzsike Espresso neonja fogad, és jó pár régi tárgy is helyet kapott: régi kávéfőzők és telefonok társaságában érezhetjük át, hogy milyen volt az élet a hatvanas évek eleje és a nyolcvanas évek vége között.

Nekünk írták a dalt – Kik is?

A második terembe érve, immáron szívünkben a retró dobbanásával léphetünk be. A plafonon forgó nevek megbabonázzák az embert, pedig annyi felfedeznivaló van! Akár a Feszty-körkép, úgy foglalja el a termet az összes magyar popikon. A jól átgondolt installáción stílusok szerint láthatjuk az énekeseket és a dalszerzőket, így a pop és a rock mellett a táncdalok és az underground képviselői is helyet kaptak. A képeken immáron több ikon aláírása is szerepel, és a bizonyos korszakokba bele is hallgathatunk, ugyanis fülhallgatók sokasága áll rendelkezésre, hogy megszólalhassanak az ismerősnek tetsző dallamok.

Továbbhaladva egy retró székekkel kirakott terembe térünk színpaddal és vetítésekkel. Itt kapott helyet egy zenegép is, melynek egyetlen hátránya, hogy elnyomja a vetítés hangját, pedig önálló attrakcióként is megállná a helyét, hiszen működőképes, így elindítja a kislemezeket. Nem véletlen, hogy ottjártunkkor igencsak nehéz volt hozzáférni!

A Nekünk írták a dalt című kiállítás nem ront ajtóstul a házba, hanem fokozatosan vezet vissza minket az időben / Fotó: Karsa Tímea
A Nekünk írták a dalt című kiállítás nem ront ajtóstul a házba, hanem fokozatosan vezet vissza minket az időben / Fotó: Karsa Tímea

Láthatunk egy összeállítást arról, hogy annak idején miről szólt a dal: a legrégibb rádióktól kezdve a kazettás magnókon át a walkmanekig jutunk, és lemezborítók csarnoka is vár bennünket, nosztalgikus érzést keltve a kor lemezgyűjtőiben. A kiállítás kitér arra is, hogy bizonyos lemezek miért voltak betiltva, és még egy szobába is beülhetünk, ahol az illetékes elvtárs elbeszélget velünk arról, hogy mit is művelünk zene ürügyén.

Kipróbálhatunk korhű mikrofonokat, játszhatunk gitáron és dobon, bekukkanthatunk a vasfüggöny mögé, és a korszak zenei sztárjainak relikviáit is láthatjuk. Helyet kapott Csepregi Éva egyik kalapja, Balázs Fecó Hammondja, illetve a P. Mobil Honfoglalás című lemezekor készült Magyarország-alakú gitár is!

Levezetésképp a hetvenes éveket idéző nappaliba és étkezőbe jutunk, ahol magunkévá tehetjük a korszak miliőjét.

Az 1984-es Turcsák Tibor készítette gitár / Fotó: Karsa Tímea
Az 1984-es Turcsák Tibor készítette gitár / Fotó: Karsa Tímea

A kiállítást azok fogják igazán élvezni, akik éltek a korszakban, és tudták, hogy milyen nehéz hozzájutni egy-egy külföldi zenéhez, és akik rajongva várták a legújabb LGT album megjelenését, akiknek a 100 Folk Celsius és Fenyő Miklós hozta el Amerikát, és akik szerelmesek voltak Bródy Jánosba vagy épp Koncz Zsuzsába.

A Magyar Zene Házában 2024. január 21-ig látható a kiállítás. A jegyeket időpontra vásárolhatjuk meg, így érdemes előre meggondolni, hogy mikor látogatunk el. Jó hír azonban, hogy a végén vissza lehet fordulni, hogy még egy pillantást vessünk zenei múltunkra.

Nyitókép forrása: Karsa Tímea