Barion Pixel Nincs programod délutánra? Menj irodalmi sétára a Margit-szigetre! – Coloré

Nincs programod délutánra? Menj irodalmi sétára a Margit-szigetre!

2022. 08. 07.

Ma délután 4 órától irodalmi sétára indulhatunk a Margit-szigetre, melynek keretében nemcsak irodalommal, hanem képző- és zeneművészettel is megismerkedhetünk.

Bizonyára sokan jártak már a Margit-szigeten, sőt, unásig rótták a köröket. Ezúttal azonban eddig eldugott és ismeretlen részletekkel ismerkedhetünk meg a vezetett túra során.

Megismerhetjük a névadó, Szent Margit életét, aki élete nagy részét a szigeten töltötte, és itt is hajtotta örök álomra a fejét. Margit háromévesen került a domonkos apácákhoz, amikor szülei, IV. Béla és Laszkarisz Mária felajánlották őt Magyarország megmentéséért cserébe. A kislány a szigeten álló zárdában nőtt fel, ahol fogadalmat is tett. Ugyan lett volna lehetősége arra, hogy apja közbenjárására semmissé tegye a fogadalmát, és ezáltal férjhez mehessen, haláláig a szigeten maradt.

Margit-szigeti utunkat versek és középkori zene kísérik
Margit-szigeti utunkat versek és középkori zene kísérik / Kép forrása: Shutterstock / Puzzlepix

A Margit-sziget irodalmi sétája

Azon túl, hogy számtalan, eleddig ismeretlen dolgot megtudhatunk Szent Margit életéről, Ady Endre, Arany János, Gárdony Géza, Jókai Mór, Radnóti Miklós és Tóth Árpád versei vezetnek végig bennünket a szigeten. A verseket és történelmi érdekességeket a középkor hangulatát idéző élőzene teszi még varázslatosabbá.

A 90 perces sétán Szent Margit életének helyszínén is végigmehetünk, és a romok közt járkálva megismerhetjük, hogy ki is volt ő, és miért ismerjük nevét a mai napig.

A program jeggyel vehető igénybe. Részletek az esemény Facebook-oldalán.