Ma kezdődik a MÜPA tavaszünneplő minifesztiválja, a Jazztavasz

2022. 05. 13.

Aki ismerős a MÜPA-ban, az tudja, hogy az intézmény minden májusban megrendezi a Jazztavaszt – az idei pedig azért lesz különleges, mert két év kihagyás után tér vissza a programsorozat.

A budapesti Művészetek Palotája, ismertebb nevén MÜPA háromnapos minifesztiválja ma kezdődik, péntek, szombat és vasárnap este is egy-egy nemzetközi nagyágyú lép fel a színpadon a Jazztavasz keretein belül.

Jazztavasz
Forrás: MÜPA

A műfaj szerelmesei elsőként az ausztrál énekesnő, Sarah McKenzie szólóestjén vehetnek részt, aki Secrets of My Heart lemezét hozza el Budapestre. A gyerekkorától fogva jazzrajongó McKenzie ma már az egyik legnagyobb név a szakmában, kezdetben feldolgozásokat énekelt, most pedig már rengeteg saját dalt is birtokol. Számunkra pedig különlegesség, hogy zenekarában magyar zenész is van, méghozzá Bolla Gábor szaxofonos.

Bob Mintzer zenész most az épp negyvenéves Yellowjackets tagjaként érkezik hazánkba, hogy big band hangzással felturbózott jubileumi lemezükkel örvendeztessék meg a közönséget. A bandában ott lesz Russel Ferrante billentyűs, Will Kennedy dobos és Dane Alderson basszusgitáros is, akik Mintzerrel a Bartók Béla Nemzeti Hangversenyteremben lépnek majd színpadra.

Mupa2022 Jazztavasz Cyrilleaimee C Cyrilleaimeeofficial
Forrás: Cyrille Aimée Official

Vasárnap pedig a francia-dominikai származású hölgy, Cyrille Aimée fog dalolni, akit sokan talán onnan ismernek, hogy tizennyolc évesen egy túl szigorúnak talált szerződés miatt otthagyott egy tévés tehetségkutatót, helyette inkább tanulni vágyott. Nem maradt Franciaországban, New Yorkba költözött, majd megnyerte a Montreux-i Jazzfesztivált – ez hozta el számára a világsikert, és így lett ismert itthon is.