Lukáts Kató kiállítás: Mesebolt és Aranyecset

Kinek ne lenne ismerős az Ablak-Zsiráf, a Gőgös Gúnár Gedeon, az Iciri-piciri mese, vagy éppen az ikonikus Stühmer-dobozok? Ismerd meg az őket életre keltő grafikust, Lukáts Katót is, aki könyvet, plakátot és csomagolóanyagot ugyanúgy tervezett, mint bankjegyet, bélyeget vagy bútordekorációt.

A Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum és az Iparművészeti Múzeum közös kiállítása, a Mesebolt és Aranyecset felöleli az elmúlt évtizedekben méltatlanul elfeledett grafikus, Kaeszné Lukáts Kató (1900–1990) életművének szinte minden részletét.

Mesebolt Es Aranyecset
Kép forrása: budapestdesignweek.hu

Lukáts az alkalmazott grafika különböző ágaiban alkotott élete során. Tervezett reklámcédulákat, csomagolóanyagot, könyvet, plakátot, sőt még bankjegyet, bélyeget, bútordekorációt, textilornamentikát is. A tárlat betekintést nyújt a grafikusok munkájába is a könyv- és csomagolástervezéstől a megvalósulásig.

A Lukáts Kató műveinek játékosságát, meseszerű képi világát bemutató kiállítás december 10-től április 17-ig látogatható a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeumban.  

További részletek a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum oldalán találhatók.

Ha tetszett a cikk, mutasd meg az ismerőseidnek is!

NEKED AJÁNLJUK

Peter Dinklage nem titkolta véleményét az új Disney produkcióval kapcsolatban