Barion Pixel Közeleg a magyar költészet napja: ideális program a József Attila Emlékhely! – Coloré

Közeleg a magyar költészet napja: ideális program a József Attila Emlékhely!

2022. 04. 06.

Április 11-e nemcsak József Attila születésének napja, hanem a magyar költészet napja egyaránt! Jó alkalom arra, hogy meglátogassuk a róla elnevezett emlékhelyet!

A magyar költő 1905. április 11-én jött világra Budapesten a Gát utca 3 szám alatt. Nem véletlen hát, hogy a neki szentelt emlékhelyet is e helyen rendezték be.

Az épületet 1891-ben emelték, így a költő születésekor még újnak számított a környéken. Ugyan József Attila csupán élete első három hónapját töltötte az épület falai között, mégis szimbolikus helynek számít, hiszen míg Balatonszárszó halálának helyszíne, a Gát utca a születéséé. Élete során számtalan alkalommal kényszerült költözésre, és ez az otthontalanság verseiben is tetten érhető. Ennek ellenére az egyik leggyakoribb utcanevek közt is megtalálható a költő neve.

Arról nincs adat, hogy melyik lakásban született a költő, ugyanis az emlékezések beszámoltak földszinti és emeleti lakásról is. Az emlékhelyet végül lent alakították ki – első alkalommal 1964-ben. Ez idő óta négyszer újult meg a kiállítás, legutóbb 2015-ben.

A József Attila Emlékhely számos érdekességet kínál
A József Attila Emlékhely számos érdekességet kínál / Kép forrása: József Attila Emlékhely

A keddtől vasárnapig nyitva tartó kiállítás ugyan nem ingyenes, rendkívül baráti árakon emlékezhetünk meg a költőről.

Az állandó tárlaton kívül az óvodások és iskolások számára is van program: verseket és verses meséket hallgathatnak, játszhatnak a múzeumban, illetve megismerkedhetnek a költő életével, valamit rejtvényes múzeumi foglalkozáson is részt vehetnek.

1962-ben Pilinszky János így írt József Attiláról:

,,Mikor meghalt, nem volt semmije. És ma – költők tudják csak igazán! – egész világ a birtoka: fűszálak és csillagok, sőt a szótár egyes szavai, amiket büntetlenül senki többé el nem vehet tőle”.

Ahogy József Attilának nem volt senkije és semmije, ő maga mindenkié lett, emlékezzünk hát rá!