Könyvajánló: a Stonhenge titkát is megmagyarázó Sarum

2021. 12. 25.

A karácsonyi, két ünnep közötti nyugodtabb időszak éppen alkalmas arra, hogy belevágj egy nagyívű, olvasmányos történelmi regénybe. Edward Rutherford a műfaj egyik klasszikus írója, aki ebben a művében Salisbury környékének múltját tárja fel hihetetlen alapossággal.

A „történelmi regény” sokakban kelthet rossz emlékeket, pedig arra, hogy ennek nem kell okvetlenül így lennie, arra éppen napjaink egyik legnépszerűbb regényírója, Edward Rutherfurd könyvei a legjobb példa. 2000-ben nálunk is megjelent Az erdő című műve, és aki azt olvasta, már tudja, milyen remek írásokra számíthat.

Könyvei műfajuk szerint „történelmi fikciónak” számítanak. Ez azt jelenti, hogy elképesztő alapossággal jár utána a részleteknek és figyel oda arra, hogy minden leírás hiteles legyen – ezt a könyv elején közölt köszönetnyilvánításokból is kiderül. Ugyanakkor szabadjára engedi a fantáziáját, ha egy nem tisztázott kérdés kerül elő. Ilyen például a Stonehenge rejtélye, amire ad egy szellemes megoldást. Olyat, amire azt mondjuk: akár így is lehetett volna.

Stonehenge
Kapunk egy magyarázatot Stonehenge rejtélyére / Fotó: Shutterstock / PuzzlePix

Mitől olyan érdekes a Sarum?

A Sarum Rutherfurd debütáló könyve, ami 1987-ben jelent meg. „A Sarum családi története tízezer éven át hömpölyög. Hwll, az északi vadász a fagyos tundráról menekül dél felé, Nooma, a kőfaragó állhatatos, évtizedeken át tartó munkával emeli magasba Stonehenge-et, harminckét évszázaddal később pedig utódja, Oswald Mason húzza fel a Salisbury katedrális ég felé nyúló tornyait. Az emberi történelmet átölelő elbeszélés során pedig kelta dűnék, római utak, angolszász kolostorok, normann kastélyok, középkori mezővárosok és viktoriánus vidéki birtokok elevenednek meg” – áll a moobius.hu ismertetőjében.

A könyv talán attól annyira érdekes, hogy öt család sorsát nyomon követve haladunk végig az évszázadokon. Személyes ismerőseinkké válnak a könyv karakterei, akikkel azonosulni lehet. Ettől mondjuk nehézzé válik az is, amikor ugrunk néhány évszázadot az időben. Rutherfurd könyveit – szerencsére több is megjelent már magyarul – csak ajánlani lehet.

Egy praktikus tipp a végére: ha teheted, a regényt vedd meg inkább e-book formájában. Maga a könyv több ezer oldalas, volt olvasó, aki arra panaszkodott, hogy olyan, mintha két téglát tartana.

Nyitókép forrása: moobius.hu