Kocsis Dóra: Zero waste konyha

2021. 09. 03.

Helyi, idény, vegetáriánus – ezzel a három szóval jellemzi a szerző a könyvét, amelynek küldetése az élelmiszerpazarlás, valamint az azzal járó hulladék csökkentése.

„Képzeld el, hogy kinyitsz egy könyvet, ami segít eligazodni abban, hogy éppen minek van szezonja, hogy hogyan tudod felhasználni a retek vagy a cékla levelét, mit kezdj a zöldségek héjával, vagy a félresikerült süteménnyel” – szólít meg a könyv weboldalán a szerző.

Zero Waste Konyha Kocsis Dora
Forrás: zerowastekonyha.hu

Kocsis Dóra szerint a 164 receptet tartalmazó Zero waste konyha több, mint szakácskönyv, mert a kötetet lapozgatva többek közt olyan kérdésekre is választ kapsz például, hogy hogyan készíthetsz ízletes vegetáriánus ételeket messziről érkező alapanyagok nélkül, mit lehet készíteni abból a zöldségrészből, ami a legtöbbször a szemetesben végzi, vagy éppen miért jó a környezetnek, a gazdaságnak és magadnak a szezonkövető, helyi, vegetáriánus és kevesebb hulladékkal járó étrend.

A szerző a régi családi recepteken túl annak a közel 100 családnak az ételhez fűződő viszonyából és hagyományaiból is inspirálódott, akiket az utazásai alatt ismert meg. A receptek sorát vendégszakácsok (pl. Dragomán György, Steiner Kristóf stb.) alkotásai színesítik, az ételeket pedig helyi kerámiaművészek tányérjain örökítették meg.

Érdekesség, hogy nemrégiben Zero Waste Konyha – Tippek a pazarlásmentes étkezéshez címmel egy másik könyv is megjelent, szerzője Kate Turner.

Így, aki komolyan fontolgatja a hulladékcsökkentő és újrahasznosító életmódra való átállást, az rögtön több forrásból inspirálódhat.