Barion Pixel „Ez az, anyukám!” A Karenek megmondják a tutit, vagy megmutatják az eszement videóikon! – Coloré

„Ez az, anyukám!” A Karenek megmondják a tutit, vagy megmutatják az eszement videóikon!

2024. 05. 27.

Mindenki ismer olyan személyt, akinek lételeme a balhé. Ha nincs, akkor csinál. Mintha arra tette volna fel az életét, hogy igazságot szolgáltasson. Az övét, csakis az övét. Ő a Karen.

Felfigyeltem a Karen névre, amely a 13 lányom szájából extra furcsán szólt. Nincs senki, akit közel és távol így szólítanának, ezért elkönyveltem magamban, hogy valószínűleg egy influenszerről vagy egy sorozatról van szó. Akkor vált még különösebbé, amik többes számban használta. Tudod kiről van szó?

Karen
Képesek eljátszani akár a hattyú halálát is, csak hogy meggyőzőek legyenek / Kép forrása: Povozniuk / Getty Images

Kiket illet ez a gúnynév?

44 évem telt teljes tudatlanságban és egy 13 kamasz jött segítségemre:

Jaj, Anya! Tudod, ők azok a mindent megmondó, okoskodó nők, akik hangosan igyekeznek fontoskodni, akkor is, ha semmi közük sincs hozzá.

Ami hazánkban a Mária volt, Amerikában a Karen, már ami a keresztnév használatának gyakoriságát illeti. Azóta csak kevesen adják ezt a nevet lányaiknak, mert ma már inkább szlengként és pejoratív tartalommal felruházott.
Tehát ők azok az általában középkorú hölgyek (általában nők), akik igyekeznek mindenben kivetnivalót találni (aki keres, az pedig találhat is). Ez a kisebbik gond. A nagyobb az, hogy ezt nem félnek hangoztatni, kinyilatkoztatni.

Így indult…

Egy férfi csak annyit kért, hogy tartsa pórázon a kedvencét a parkban sétáló nő, aki felháborodásának kifejeződése hisztibe torkolló roham volt. A vicc az, hogy az egész park területén táblák és egyéb felhívások jelzik, mik az érvényes szabályok, amelyeket mindenkinek sikerül betartani, csak a nőnek nem. Az ügy pikantériája továbbá, hogy a nőre rászóló egy férfi fekete volt és a fehér nő erre megjegyzéséket tett. A bocsánatkérés minimuma mellett a nőt még a munkahelyéről is elbocsátották.

Lényegében ezzel a videóval indult útjára a gúnynév, pedig egy amerikai komikus már a 2000-es évek elején is alkalmazta olyan személyekre, akiket sokan (na jó, szinte senki) nem kedvelnek.

Ízelítő a Karenekből

Ki tudja, hogy mi váltott ki akkora ellenszenvet ebben a nőben, hogy az utcai előadókat a legszebb kérés ellenére sem hagyta békén. Pedig tényleg szépen kérték:

https://www.tiktok.com/@usa.karen.kevin/video/7288011986405739819?q=%23karen&t=1701256227527

A sofőr feltett szándéka volt, hogy szállítmányát elvigye a kért címre, de váratlanul egy ideges nő állta útját. Azt szokták mondani, hogy az utakon, vezetés közben bármi megtörténhet. Bármi és bárki:

Csak mert nem volt szósz a pizzához, úgy érezte a nő, hogy nemcsak a felháborodása jogos, de visszaköveteli a pénzét is. Természetesen nem kapta vissza és az igazságérzete, a sértettsége megmutatkozott:

Ha nem lenne elég, íme egy gyűjtemény:

https://www.tiktok.com/@dayviontay5706/video/7261928980553501994?q=magyar%20Karen&t=1701257944387

Ez a típus bárhol lesben állhat és ha egyszer kinyitja a száját, akkor már csak azt várjuk, mikor fejezi be végre. A felesleges okoskodás és felháborodásért jár a gúnynév:

Nevezhetjük őket bárhogyan, mindenhol lesben állnak és csak arra várnak, hogy a saját hülyeségüket másra húzzák rá, hangjukat érvényesítsék. Erre van egy jó magyar közmondás: ha hallgattál volna, bölcs maradtál volna.

Nyitókép forrása: sdominick / Getty Images