Barion Pixel Jonas Jonasson: A százéves ember, aki kimászott az ablakon és eltűnt – Coloré

Jonas Jonasson: A százéves ember, aki kimászott az ablakon és eltűnt

2021. 06. 07.

Jonas Jonasson újságíró, kommunikációs tanácsadó és televíziós producer élete teljesen megváltozott, amikor megírta A százéves ember, aki kimászott az ablakon és eltűnt című regényét, ami egy csapásra meghozta számára a világhírt. A nagysikerű könyvből végül film is készült.

A könyv főhőse, Allan Karlsson, egy svéd kisváros nyugdíjasotthonának lakója, akinek semmi kedve a századik születésnapjára szervezett bulihoz, ezért inkább meglóg az ablakon keresztül (egy szál papucsban), és világgá indul, hogy aztán újonnan szerzett barátaival elkezdje élete újabb fejezetét.

A történet két idősíkon fut: az egyik Karlsson jelenben történő, végtelenül vicces ámokfutását mutatja be, a másik pedig a múltat, az élete történetét, amelyben a véletleneknek köszönhetően mindig más és más országban találja magát, a különféle vezetők mellett, akik aztán így vagy úgy a barátaivá válnak – köztük olyan nevek, mint Sztálin, Churchill vagy Mao. Karlsson így válik a 20. század összes jelentős politikai eseményének résztvevőjévé vagy éppen alakítójává.

A Szazeves Ember Aki Kimaszott Az Ablakon
Forrás: Libri

Nem véletlenül került a kiadvány borítójára, hogy ez „Az év legviccesebb könyve”, 2011-ben, a könyv megjelenésének évében valószínűleg nem sok írónak sikerült überelnie Jonasson humorát.

Akinek hosszú a több, mint 400 oldalas regény, az a könyv mozivászonra vitt változatában is megismerkedhet a százéves ember képtelen történetével. A 2013-as, közel kétórás adaptáció szerintünk szokatlanul jól sikerült, az iMDB-n 7,1-es értékelést kapott.

Forrás: YouTube
/szelavi/napijo/jonas-jonasson-a-szazeves-ember-aki-kimaszott-az-ablakon-es-eltunt/