Barion Pixel Olaszországba utaznál? Járd be virtuálisan Spoleto városát! – Coloré

Olaszországba utaznál? Járd be virtuálisan Spoleto városát!

2022. 05. 30.

Ahogy közeledik a nyár, az ember egyre azon kapja magát, hogy vágyakozva bámul ki munkahelye ablakán. Szerencsére ma már nem olyan nehéz virtuális sétát tenni a világ más tájain. Most megmutatjuk, hogyan utazhatsz el pár percre az olaszországi Spoletóba!

Olaszország szépségeit nem kell részletezni: elég csak az Utas és holdvilág csodálatos helyszíneire gondolni, és máris sejtést kapunk arról, hogy miért ihletett meg annyi írót ez a kivételes szépségű táj.

Spoleto városa Perugia megyében található. Már Krisztus előtt 241-ben létezett, és folyamatosan nőtt: mára több, mint 38 ezer lakosnak ad otthont az umbriai városka. Központjában a régi házak mind-mind múltjáról árulkodnak: a sikátorszerű szűk utcákon sétálva igazi időutazásban lehet részünk.

Spoleto egyik különlegessége, hogy Terence Hill főszereplésével itt forgatták a Don Matteo című sorozatot. Ugyan a széria első nyolc évada a legnagyobb karácsonyfának helyet adó Gubbióban játszódott, az utóbbi öt szezonnak már Spoleto adott otthont.

A spoletói székesegyház őrizte egy ideig II. János Pál pápa vérét
A spoletói székesegyház őrizte egy ideig II. János Pál pápa vérét / Kép forrása: Shutterstock / Puzzlepix

Spoleto virtuálisan

A sorozat rajongói bizonyosan ismerősként tekintenek az online is bebarangolható területre. ,,Don Matteo templomától”, azaz a Szent Eufémiától indul a túra, és a múzeum bejárása után rögtön a közeli dómnál találjuk magunkat. A 12. századi épületet a 17. században újították fel, és kapta meg ma is látható külsejét. A templomba belépve megnézhetjük a freskókat és az oltárt is. Sajnálatos módon a II. János Pál pápa vérét tartalmazó ereklye már nem látható, ugyanis pár évvel ezelőtt ellopták a székesegyházból.

Ha felmegyünk a harangtoronyba, megcsodálhatjuk a 14. századi erődöt, és érdemes felfelé is pillantani, ugyanis pontosan a harang alatt állva van időnk rá, hogy alaposan megnézzük a fölöttünk magasodó torony tartószerkezetét.

Spoleto a Don Matteo nézőinek ismerős helyeket rejt
Spoleto a Don Matteo nézőinek ismerős helyeket rejt / Kép forrása: vrcity.it

Az online túra zenével vagy zene nélkül is élezhető ezen a linken.