Barion Pixel Nincs strandidő Füreden? Sebaj, irány a Herendi porcelánkiállítás! – Coloré

Nincs strandidő Füreden? Sebaj, irány a Herendi porcelánkiállítás!

2023. 07. 21.

Balatonfüred és környékén nyaralók figyelem: a Herendi porcelánkiállítás esőnapra is tökéletes program, és egészen augusztus 5-ig látogatható!

A Herendi porcelánkiállítás bár főleg felnőtt program, a csodaszép minták a gyerekek számára is nyújthatnak érdekességet. A balatonfüredi Anna-bál alkalmából idén is megnézhetjük a Herendi Porcelánmanufaktúra kiállítását, melynek idei tematikája az Anna-báli porcelánok és a judaikák.

Az augusztus 5-ig látogatható tárlaton megcsodálhatjuk a méltán ismert manufaktúra szebbnél szebb alkotásait. A kiállítás nemcsak azoknak lehet kedves, akik a művészetet kedvelik, hanem azoknak is, akik a kultúrát, ugyanis e porcelánok számos esemény szemtanúi voltak, ezért úgy készülhetünk, hogy igazi kincsek várnak ránk! A Zsidó Kiválóságok Házának célja, hogy összekösse Herendet és Balatonfüredet, ugyanis a balatoni település a porcelánokon is visszaköszön!

A Herendi Porcelánmanufaktúra

Az ország egyik legismertebb porcelánmanufaktúráját 1826-ban alapították. Akkoriban igazi kiváltság volt, ha egy ilyen volt a birtokunkban, de ma is értéket képvisel a Herendi egy-egy háztartásban. Különlegességét többek közt az adja, hogy a mai napig kézzel készítik e porcelánokat a formázástól kezdve kiégetésen át a festésig. Nem csoda hát, hogy Hungarikumként tekinthetünk Herendi Porcelánra! Természetesen a kezdetekkor nem lehetett tudni, hogy ekkora sikere lesz a műveknek, és több nehézséget is túl kellett élnie a Manufaktúrának ahhoz, hogy ma ott tartson, ahol.

A balatonfüredi Herendi porcelánkiállításon maga a Balaton is visszaköszön a mintákon / Kép forrása: Secchi / Getty Images
A balatonfüredi Herendi porcelánkiállításon maga a Balaton is visszaköszön a mintákon / Kép forrása: Secchi / Getty Images

Idővel hamar a magyar nemesek és arisztokraták kedvence lett a Herendi, legyen szó szoborról vagy étkészletről. Még maga Kossuth Lajos is nagy kedvelője volt a porcelánoknak, s a Manufaktúra népszerűsége azóta sem csökkent. Mivel évtizedes darabok is fellelhetőek egy-egy családnál, a régi mintákhoz továbbra is hozzájuthatunk, így pótolva egy-egy törött vagy sérült porcelánt.

Ha Balatonfüreden vagy a környékén járunk, ne hagyjuk ki a kiállítást, hiszen nemcsak esőnapra tökéletes program, hanem a meleget is könnyebb elviselni a kiállítótérben!

Nyitókép forrása: Getty Images