Barion Pixel Légy ott a Hemző-díj jelöltjeinek bemutatóján – Te melyik képet választanád? – Coloré

Légy ott a Hemző-díj jelöltjeinek bemutatóján – Te melyik képet választanád?

2023. 06. 01.

Az egyik legismertebb magyar fotósról, Hemző Károlyról elnevezett Hemző-díj jelöltjeinek munkáját ismerhetjük meg az ingyenes rendezvényen.

Idén tizedik alkalommal adják át a Hemző-díjat, melyet a fiatal, 35 év alatti fotográfusok kaphatnak meg. A díjra a művészeket a Hemző Károly Alapítvány szakemberei jelölhetik:

Hárs Katalin képszerkesztő, rovatvezető

Kerekes Emőke fotográfus, a KópiaKollektiva alapítója

Kocsány Kornél fotográfus, a wonderzofphotography alapítója

Németh György fotográfus, grafikus

Pályi Zsófia fotográfus, az Image Tellers alapítója

Sopronyi Gyula fotográfus, rovatvezető

Szigeti Tamás fotóriporter, a MÚOSZ fotóriporter iskolájának vezető tanára

dr. Szabó Lajos a Magyar Olimpiai és Sportmúzeum igazgatója

Ruprech Judit fotográfus, a tavalyi győztes

A Hemző-díj sorsáról a kuratórium tagjai döntenek. Elnöke Hemző Károly özvegye, Lajos Mari, valamint Szarka Klára, az életmű szakmai gondozója, továbbá Salvarani Zsófia, Korniss Péter, Bánkuti András és Bácsi Róbert. A tagok az előadások során megismerik a jelöltek életrajzát, és pályaművön kívül eddigi munkásságukról is képet kaphatnak.

Amennyiben több kiemelkedő fotográfiát mutatnak be, úgy több finalista is várható, ám a Hemző-díjat egyetlen fotóművész veheti át.

A Hemző-díj mögött

A díj Hemző Károly életművének ad emléket. A fotográfusnak számtalan kiállítása volt határainkon innen és túl is. Fiatal kollégái bátran kereshették meg, hiszen ő türelmesen és kedvesen adott szakmai tanácsot, vagy éppen dicsérte munkáikat. Ugyan Hemző Károly több, mint tíz éve elhunyt, a mai napig kiállítják a képeit. Mint mondta, ,,majd az utókor eldönti”, az utókor pedig eldöntötte: a Hemző-díj az egyik legnagyobb szakmai elismerés, amit Magyarországon fotós kaphat.

A jelöltek munkáit mi magunk is ingyenesen megtekinthetjük a prezentáción 2023. június elsején, csütörtökön délután 15 órától a Capa Központban a 8F Galériában.

További információ az esemény honlapján található.

Nyitókép forrása: Lajos Mari