Barion Pixel Hatvany Helga családtörténete a korokon átívelő rokoni összefogás és az apák iránti szeretet mementója – Coloré

Hatvany Helga családtörténete a korokon átívelő rokoni összefogás és az apák iránti szeretet mementója

2023. 10. 03.

Egy család, megannyi történet és a viharos történelem. Hatvany Helga, a neves Hatvany-Deutsch család leszármazottja nemcsak az ősei előtt tiszteleg Viharos idők című könyvében, alkotása egyúttal látlelet is a 19-20. századi Magyarország történelméről, amelynek (sokrétű társadalmi tevékenységüknél fogva) a Hatvanyak kitörölhetetlen elemei.

Noha manapság jobbára az anya-lánya történetek korát éljük (gondoljunk csak Bethany Webster nagy sikerű Anyasebcímű kötetére vagy D. Tóth Kriszta Jöttem, hadd lássalak alkotására), az apákról sem érdemes megfeledkeznünk. Hatvany Helga, a nagy múltú Hatvany-Deutsch család leszármazottja nemhogy nem feledkezett meg édesapjáról, Hatvany Józsefről (akit a számítógépes tervezés egyik atyjának tartanak), hanem könyvet írt róla. Tudását nemcsak a fióknak, hanem a magyar közönségnek is szánja, s a Viharos idők – A Hatvany család legendás öröksége című kötetben osztja meg a történelemkedvelő közönséggel. 

Hatvany Helga, az elfeledett baroness

„Első sorban apámról akartam írni, mert akinek az ő életéről dióhéjban meséltem, mind azt mondta, annyira fantasztikus a története, hogy meg kell örökíteni! Később viszont nyilvánvalóvá vált számomra, hogy apámról nem lehet a család nélkül írni. Így aztán elkezdtem kutatni a felmenőim iránt, és minél többet találtam, annál jobban kezdett érdekelni a dolog.” – foglalta össze a Viharos idők című kötet hátterét Hatvany Helga a könyv megjelenése kapcsán a budai vár palotanegyedében tartott sajtósétán. 

Helga Magyarországon látta meg a napvilágot (Hatvany József és Dományi Zsófia gyermekeként), a hatvanas-hetvenes évek Kádár-rendszerében viszont nem volt egyszerű egy nemesi család gyermekeként létezni. „Otthon nem nagyon beszéltünk erről, nem igazán volt ez téma köztünk… A Kádár-rendszerben viszont nem volt túl előnyös egy korábbi nemesi családba tartozni, így az osztálytársaimat is mindig arra kértem, ne erőltessék a »bárónőzést«, még ha viccből teszik is. Igyekeztem minél jobban beolvadni a környezetembe, hiszen ezt követelte meg a kommunista vezetés, miszerint »mindenki egyenlő«.” 

Az élet végül messzire sodorta hazájától: a kilencvenes években amerikai férje hatására Kaliforniában, később Vancouverben találta meg számításait. A családja egykori palotáiban vagy azok előtt állva azonban Helga korántsem fájó szívvel, inkább büszkeséggel mesélt családja társadalmi és művészeti (mecénás) szerepéről, amiből nem volt hiány a 19-20. században. 

Kérdésünkre válaszolva Helga elmondta: öröksége sokkal többet jelent számára most, mint fiatalkorában. „Egyrendkívül tehetséges, szorgalmas és kockázatvállaló család jelentős mértékű hozzájárulását a magyar iparhoz és kultúrához. Ami talán még ennél is fontosabb: azt a szellemi hagyatékot, amit tovább adtak a környezetükben lévő embereknek, ahogy megérintették őket, ahogy közvetlenül vagy közvetve befolyásolták mások életét. Számomra ez az igazi örökségük.”

Cukorból aranyat: a Hatvany-módszer

Helga alkotása felmenője, Deutsch Ábrahám történetével indul, akinek aradi vegyesboltjából mindössze három generáció alatt elképesztő gabona- és cukoripari nagyvállalkozás fejlődött ki az Osztrák-Magyar Monarchia idején. 

Miután a család Hatvanban is megvetette a lábát (ezzel együtt Hatvany-Deutschként, később csak Hatvanyként hivatkozott rájuk mindenki), s megkapták a bárói rangot, haladó politikusok, tehetséges írók, festők és műgyűjtők kerültek ki a soraikból. Helga egyik felmenője, Hatvany Lajos volt például a Nyugat folyóirat alapítója, így nagyrészt neki köszönhető, hogy Ady Endre és József Attila a magyar irodalom felejthetetlen alakjaivá váltak, de jó barátságot ápolt még Bartók Bélával és Thomas Mannal is.

Hatvany Helga, Viharos Idők 2
Kép forrása: a szerző fotója

A család több mint száz évig tartó felemelkedésének a második világháború és a náci uralom vetett véget: ugyan a rokonság nagy része sikeresen elhagyta Budapestet még a terror előtt, néhányuk, köztük Hatvany Irén és férje, Hirsch Albert a gestapo tisztogatásának áldozatául estek. „Családom története rámutat a szélsőséges nézetek veszélyeire, legyen az fasiszta vagy kommunista diktatúra. Sem gazdasági helyzetük, sem politikai befolyásuk nem tudta megvédeni őket ezeknek a szélsőséges társadalmi rendszereknek a következményeitől.  Sorsuk élesen rávilágít az előítéletek, a diszkrimináció és a kirekesztés veszélyeire, melyek sajnos, ma is körülvesznek minket. Ugyanakkor sorsuk, döntéseik ösztönző példaként szolgálnak az újrakezdésre, mások támogatására, felemelésére is” – fogalmaz Helga a kötet aktualitásáról.

Hatvany Helga alkotása egy eszes család felemelkedésének története, amelynek tagjai nagyrészt megtalálták életcéljukat, s ügyes befektetéseiknek hála nemcsak családi, hanem egyének szintjén is kibontakoztathatták tehetségüket. (Amelyet nem mellesleg nemcsak saját, hanem nemzetük boldogulására is felhasználtak.) A Viharos idők emellett egy lány mementója is imádott édesapjához, hiszen az író soraiból süt a (korán elveszített) apa iránti hiány, tisztelet, egyúttal végtelen szeretet. 

Hatvany Helga Viharos idők című kötete a Libri Kiadó gondozásában jelent meg, és 5.999 forintért vásárolható meg a könyvesboltokban. 

A kötetért és a sajtósétán való részvételért köszönet a Libri Kiadónak!
Borítókép forrása: a szerző saját fotója