Barion Pixel Free Guy – A gamerek Toy Story-ja! – Coloré

Free Guy – A gamerek Toy Story-ja!

2023. 02. 05.

A Free Guy nemrégiben debütált a Disney+-on, és sokkal többet mutat annál, mint aminek először hinnénk!

Úgy kezdtük el nézni a Free Guy-t, hogy nem tudtuk, mire számítsunk. Ryan Reynolds a főszereplő, mégis mi rossz történhet? Ahogy arra számítottunk: semmi rossz nem történt, sőt! Ha előre elolvasom a film tartalmát, valószínűleg nem nézem meg, ugyanis a gamerek világánál kevés dolog áll tőlem távolabb. Mégis jó döntés volt belekezdeni, mert sokkal többet kaptam, egy modern videójáték háttértörténeténél!

Free Guy – a vígjátékba burkolt tanító

Free Guy egy nem mindennapi férfi. Élete nagyon hasonlít arra, amit Bill Murray-től láthatunk az Idétlen időkig című filmben: minden egyes nap ugyanolyan. Guy-nak azonban ez nem tűnik fel, egészen addig, míg hozzá nem jut egy szemüveghez, fel nem veszi, s ki nem derül számára, hogy a szemüvegen keresztül nem mást láthat, mint az igazi világot. Társa is akad abban, hogy felfedezze amit lát, mégpedig egy lány, aki felvilágosítja arról, hogy Guy csupán egy játék szereplője, s a lány fizikai teste valójában egy széken ül a számítógép előtt.

Természetesen ezt az információt nem könnyű feldolgozni, de Guy személyisége révén mindent kalandnak fog fel. Az igazi kaland azonban akkor kezdődik, amikor kiderül számára, hogy a játékot a tulajdonosa meg akarja szüntetni, s ezáltal Guy világa, a Free City is megszűnik létezni.

A film bizonyos szempontból a Toy Story-t juttathatja a néző eszébe, ugyanis ahogy a klasszikus filmben Woody, Buzz és a többi, fizikailag létező játék kel életre, úgy a Free Guy-ban azok a videójáték karakterek, akik csupán a díszlet részei.

Idővel kiderül, hogy bizony nekik is vannak vágyaik és érzéseik, ám nem mindenki elég bátor ahhoz, hogy szembenézzen azzal, hogy mit is rejt a való világ.

A film kifejezetten nem csak gamereknek szól, hiszen amellett, hogy szórakoztató, rendkívül elgondolkodtató, és nehéz kérdéseket feszeget: mi lennénk elég bátrak ahhoz, hogy összefogjunk, ha világunk megmentéséről lenne szó? Ha tudnánk, hogy van egy szemüveg, ami az igazi világot mutatja, lenne merszünk felvenni azt, vagy inkább élnénk a megszokott kis langyos pocsolyánkban tovább?

Nyitókép forrása: IMDb