Barion Pixel Filmek a divattörténész szemén át – Coloré

Filmek a divattörténész szemén át

2021. 11. 01.

Te is gondolkoztál már azon, hogy a kosztümös filmek és sorozatok vajon mennyire pontosan adják vissza az adott kor öltözékeit?

Titanic, Vezércsel, Stranger Things, Mad Men – Reklámőrültek – mi a közös bennük? Az, hogy egyikük sem napjainkban játszódik, így a jelmeztervezőknek különösen ügyelniük kellett arra, hogy az adott korszakhoz hű öltözékeket adjanak a szereplőkre. De vajon sikerült-e nekik?

Egy sorozat vagy mozi nézése közben sokszor gyönyörködünk a ruhákon, de hacsak nem vagyunk divattervezők vagy nem diplomáztunk divattörténetből, akkor nem mindig szúrjuk ki, hogy akár évtizedre pontosan stimmelnek-e. Hordott-e volna Rose fűzőt? Vajon a Vezércsel Beth Harmonja igazából talált volna olyan ruhákat az üzletekben? Korhű-e Daphne Bridgerton haja? Ilyen és ezekhez hasonló kérdésekre keresi a választ a Glamour magazin Youtube-csatornájának videósorozata, melyben Raissa Bretaña divattörténész elemzi ki egy-egy műsor ikonikus összeállításait – a Szerelmünk lapjaitól elkezdve A hercegnő és a békán át egészen a Grease-ig, rétegről rétegre.