Délutáni műsorajánló: Az élet II. Erzsébet szolgálatában

2022. 09. 11.

II. Erzsébet halálát követően számtalan filmet és dokumentumfilmet tűznek műsorukra a televíziók. Így van ez a II. Erzsébet szolgálatában című filmmel is, melyben egy családtag mesél a Királynőről.

II. Erzsébet csupán pár napja hunyt el a skóciai Balmoral Kastélyban. Élete 96 éve alatt számtalan eseménynek volt szemtanúja a történelem során, és az ő életét is többen végigkövették. Egyik közülük Lady Pamela Hicks, aki a Királynő férjének, Fülöp hercegnek volt az unokatestvére.

A 93 éves Lady Hicks Spanyolországban született, s azon túl, hogy a brit királyi család tagja, az orosz cári birodalomhoz is köti távoli rokonsága.

1947-ben ő volt Erzsébet királynő koszorúslánya. Lady Hicks-nek nem csak az esküvőn volt fontos szerepe, ugyanis éppen Kenyában volt Erzsébet királynővel és Fülöp herceggel, amikor megkapták a hírt VI. György, Erzsébet édesapjának haláláról. A pillanat azért is volt történelmi, mert ekkor lett Erzsébet hercegnőből királynő.

Lady Pamela Hicks mesél II. Erzsébethez való barátságáról
Lady Pamela Hicks mesél II. Erzsébethez való barátságáról / Kép forrása: Northfoto

Barátság II. Erzsébettel

Lady Hicks és II. Erzsébet barátsága gyerekkorukra nyúlik vissza, s nem volt nehéz dolguk az egymásra találásban, ugyanis csupán három év volt közöttük. Amikor Fülöp herceg meghalt, a Lady levélben fejezte ki sajnálatát, mire Erzsébet ezt válaszolta: ,,hát persze, régebb óta ismered, mint én!”

Pamela Hicks könyve, a My Years With the Queen 2023-ban jelenik meg, s ugyan az apropó immáron szomorú, már régóta tervezte, hogy megírja annak a történetét, hogy hogyan ismerkedett meg a királynővel, és hogy miként alakult kapcsolatuk az évek alatt.

A II. Erzsébet szolgálatában egy 46 perces, tavaly készült dokumentumfilm. A történetekből nemcsak a kettejük kapcsolatára derül fény, hanem arra is, hogy hogyan teltek a királynő mindennapjai.

A műsor a Fem3-on látható ma délután 16:45-től és 23 órától, de aki lemaradna róla, jövő héten csütörtökön pótolhatja 15:20-tól.

Nyitókép forrása: Shutterstock / Puzzlepix