Ennek A füle sem tréfa! Dolák-Saly Róbert újabb verseskötetét ajánljuk

Májusban jelent meg Dolák-Saly Róbert második verseskötete, A füle sem tréfa! címmel. A szerző az állatkertbe ment, hogy rímeket faragjon, és olvasói közt nagy sikert arasson!

Dolák-Saly Róbertnek A füle sem tréfa! az ötödik kötete, melyek közül egyben már olvashattuk verseit. Az Én vagyok a kedvenc állatom sokak legnagyobb bánatára nem említi a Döglött tehenet, ám annál több kutyának és macskának megmosolyogtató, és olykor szemekbe könnyeket csaló történetét.

Állati versek Dolák-Saly Róberttől

A füle sem tréfa! az állatkert lakóiról mesél verseken és rövid történeteken keresztül. Sok-sok állat megszólal a kötetben, és olyan kérdéseket, problémákat vetnek fel, amikre az ember nem is gondolna.

A mosómedve például értetlenkedik, hogy miért ezt a nevet kapta a keresztségben, ugyanis se nem mos, se nem medve, úgyhogy aki a nevét adta, eléggé el volt tévedve! A koala csak alvással képes együtt élni önnön külsejével, a béka pedig rövid szerelmének történetét meséli el egy gólyával. Nem így a fóka – akarom mondani, fó – akit a békával ellentétben zavar a becézett alak, élne inkább sima fóként a nagy vizek alatt.

,,Vajon miért nem ,,fónak" hívnak, mért fókának becéznek?"
,,Vajon miért nem ,,fónak” hívnak, mért fókának becéznek?” / Fotó: Karsa Tímea

A kötetben két növény, a platán és a szomorúfűz is szót kértek, így az ő nézeteiket is megismerhetjük.

A versek hangulatát a szerző napjainak ingadozásai uralják, így hol komorabb, hol vidámabb képet fest elénk egy-egy állat.

Némely vers egyfajta társadalomkritika, így az olvasó elgondolkodhat arról, hogy vajon ténylegesen félelmetesebb-e egy-egy állat, mit mi magunk, és hogy mindig meg akarjuk-e hallani, amit mondanak nekünk.

A kötet Pethő Zsófia illusztrációival válik teljessé: az egyedi, rendkívül igényes stílusú rajzok tökéletes kísérői Dolák-Saly Róbert verseinek.

És ennek A füle sem tréfa!

Nyitókép forrása: Karsa Tímea

Ha tetszett a cikk, mutasd meg az ismerőseidnek is!

NEKED AJÁNLJUK

A 3 legbájosabb csillagjegy az asztrológusok szerint