Barion Pixel Diplomaták mesélik – Lessünk be a külképviseletek életébe! – Coloré

Diplomaták mesélik – Lessünk be a külképviseletek életébe!

2022. 04. 20.

Medgyes Péter és Varga Koritár Pál Diplomaták mesélik c. könyvének köszönhetően bepillantást nyerhetünk a diplomaták rejtélyes világába. A rövid, anekdotaszerű írások számos diplomata legérdekesebb, legviccesebb, legmeghökkentőbb történeteit meséli el.

Ahogy a törpök élete nem csak játék és mese, úgy a diplomatáké sem csak utazás és szórakozás: sejtjük, hogy felelősségteljes munkát végeznek, de el sem tudjuk képzelni, milyen lehet az élet a konzulátusokon, nagykövetségeken. Egyáltalán: mi végre töltik pályafutásuk jó részét külföldön ahelyett, hogy itthon szorgoskodnának? És mit csinálnak odakinn? A Diplomaták mesélik két kötete (merthogy az első könyv sikere után következett a második rész) az ő rejtélyes világukba nyújt bepillantást.

Diplomaták mesélik
Kép forrása: Coloré

A szerzők valamennyien tapasztalt diplomaták, akik derűsen, olykor görbe tükörbe nézve anekdotáznak kalandos életükről. Gulyás András például így:

„A Külügyi Irodába futottak be az elnökhöz érkezett külföldi levelek. Göncz Árpád nevének írása igen változatosra sikeredett. (…) És kapott egyszer egy levelet, melyet így címeztek: <His Excellency Fordította Göncz Árpád, President of Hungary>
Nyilván egy elnök úr által fordított könyvben látták így, és azt hihették, hogy a <Fordította> valami nemesi előnév.”

„A színes történetekből nemcsak egy sokak számára titokzatos szakma finomságai derülnek ki, hanem megismerhetjük a közelmúlt történelmének, politikai összefüggéseinek néhány érdekes háttérrészletét és különböző kultúrák szokásait is” – vélekedik Kepes András.