Barion Pixel Frenetikus öröm lesz a Delete című Netflix széria annak, aki csalódott a Black Mirror 6. évadában – Coloré

Frenetikus öröm lesz a Delete című Netflix széria annak, aki csalódott a Black Mirror 6. évadában

2023. 07. 08.

Amikor már azt gondolnánk, hogy nem lehet a technológiai misztikumot fokozni, a thai sorozatkészítők bebizonyítják, hogy igen, méghozzá a Delete című szériával.

Sokaknak nagy csalódás volt a Black Mirror várva várt 6.évada, mivel minden volt csak nem az, amit hozni kellett volna. A kritikák szerint talán már nem volt elég ötlet, hogy mit is lehetne kezdeni a technológia kontra emberi elvetemültség keverékéből, ezért csináltak valami egészen mást. De újabb ázsiai széria bizonyítja, hogy érdemes odafigyelni a messzi országok alkotóira, ugyanis a Törlés (Delete) ismét egy friss és meglepően csavaros sorozat. Simán elmenne egy hosszú Black Mirror epizódnak.

Delete
Forrás: Netflix

A 8 részes Törlés főszereplői Nat Kitcharit, Sarika Sathsilpsupa és Natara Nopparatayapon, akik számunkra teljesen ismeretlenek, de a történet ékes bizonyítéka annak, hogy érdemes odafigyelni az ázsiai sorozatokra. A Squid Game rúgta be az ajtót, majd olyan lenyűgöző alkotások jöttek a Netflixre, mint az Alice Határországban és a Dicsőség (Glory). Most pedig itt a Delete, amelynek alaptörténete szerint van egy különös, nagy objektívvel ellátott mobiltelefon, amivel, ha lefotóznak valakit, az kitörlődik a föld színéről. Egy véletlen folytán a készülék Lilly-hez kerül, aki egy dúsgazdag férfi (Too) felesége, nem mellesleg pedig van egy szeretője is, Aim. A bonyodalmak akkor kezdődnek, amikor Aim a heves szerelemben kitörli élettársát Orm-t, Lilly pedig lebukik Too előtt, majd rejtélyesen eltűnik ő is.

Delete
Forrás: Netflix

Komoly titkok bontakoznak ki, ahogy egyre inkább bepillantást nyerünk a szerelmesek megelőző időszakába, kiváltképp Too családjának történetébe. Eközben persze újabb és újabb emberek esnek áldozatul a kitörlésnek, de az is kiderül, hogyan lehet valakit visszahozni. Miközben egyre bonyolódik a nyomozás, kiderül, hogy többeknek van rejtegetni valója. Vajon mi képesek lennénk valakit eltüntetni az élők sorából, ha érdekünkben áll, és nem marad utána bizonyíték?

A Delete egy jól kidolgozott rejtélysorozat, amely bár kicsit lassan indul be, részről részre egyre jobb és izgalmasabb. Ötvözi a rejtélyt és a természetfelettit, erős karakterfejlődéssel, éppen ezért pont azt adja, amit a Black Mirrorból kitöröltek… A misztikum adja az alapját, de az emberi jellem és annak eltorzulása az, ami igazán odavág a nézőknek. Az első évad lezárása pedig egy akkora csavart hoz, ami végig ott bujkált a cselekményszálak mögött, mégsem fog garantáltan senkinek leesni előre. A cliffhangerrel véget érő Delete nagyfokú szorongást, gyomorforgató izgatottságot, és leesett állakat hagy maga után, illetve vágyat az azonnali folytatás után. A koreai sorozatírók után a thai-ok is feltették magukat a térképre.

Borítókép forrása: Netflix