Több mint 100 különböző kiállítóval, gourmet udvarral és a pop, jazz, blues és gospel legnevesebb előadóival várja az érdeklődőket az idén 31. alkalommal megrendezésre kerülő Budapest Borfesztivál, amelynek a patinás Budavári Palota ad otthont szeptember 8. és 11. között.
Budapest Borfesztivál
Ugyan a nyár vége sokak számára fájó időszak, megnyugtató lehet a tudat, hogy az ősz sem telik el színes programok nélkül. A koronavírus-járvány után idén végre újra kiélvezhetjük hazai borászataink munkájának gyümölcseit, hiszen a Budapest Borfesztivál 2022-ben is több mint 100 kiállító borásszal és borkereskedővel várja az érdeklődőket augusztus 8. és 11. között a Budavári Palota udvarának újonnan felújított területein, így például birtokba vehetjük a Halászó gyerekek teraszát, a Savoyai teraszt és a Csikós udvart is.
Ahogy a korábbiakban, úgy idén is lehetőség nyílik kitekinteni a nemzetközi porondra, hiszen a Budapest Borfesztivál idén az Amerikai Egyesült Államokat invitálta meg a részvételre: két standon három állam boraiból kóstolhatunk. A Napa-völgyi borvidék mellett megismerkedhetünk a kaliforniai régió szortimentjével is, emellett Washington állam és Oregon is képviselteti magát a fesztiválon.
Ahogy azt már megszokhattuk, természetesen nemcsak a borok, hanem a pezsgőfelhozatal sem hagy kívánnivalót maga után: a hazánkban forgalmazott champagne-ok „krémje” is kóstolható lesz, emellett crémant-ok, cava-k és a hazai pezsgőmárkák versenyeznek majd a résztvevők kegyeiért.
Ízletes kortyok mellé ínyenc falatok
Természetesen nemcsak a buborékokban merülhetünk el a fesztivál ideje alatt, hiszen igazi gasztronómiai élményeket ígér a Chef Market Gourmet Udvar, ahol Budapest öt legfelkapottabb étterme várja az éhes résztvevőket. Endrődi Péter, a Yama Budapest séfje például fúziós ázsiai különlegességekkel és pikáns tom yum levessel készül, míg az Arany Kaviár két konyhamestere, Kanász László és José Guerrero burgerre halmozott rákkal és kaviárral igyekszik elcsábítani az érkezőket.
A fesztiválon jelen lesz a frissen debütált Bobajka étterem is, amelynek séfje tokaji boros, riolitos libamáj terrine-nel és mangalica tarjás rizskásával kísérti meg az éhes vendégeket, persze az elmaradhatatlan zempléni bobajka, azaz mákos guba mellett.
Hasonló ízorgiát ígér a FELIX Kitchen&Bar séfje, Katona Dániel is, aki az étterem híres-neves aranygaluskája mellett libamájjal, kecskehússal és tokaji géllel is készül az eseményre, hasonlóképp a Vulcanus Pince és Borterasz felhozatalához, akik pancettával és ropogós malac sülttel várják a látogatókat.
A „nagy ötök” mellett persze egyéb felfedezni valókat is találhatunk a Gourmet Udvarban, hiszen az amerikai vendégekre való tekintettel barbecue ételek és hamburgerek széles választékából csipegethetünk a finom kortyok mellé.
Programok
A Budapest Borfesztivál alapvető célja, hogy kielégítse a borértő közönség szakmai érdeklődését, ezért a zenei színpad mellett értékes programokkal várják a látogatókat. Ilyen például a VinAgora Felfedezettek Háza stand, ahol kisebb, családik borászatok mutatkoznak majd be a fesztivál négy napja alatt, de hasonló izgalmakat ígér a Borfesztivál All-Stars programja is, amelynek keretében olyan, hazai tételeket mutatnak be, amik előkelő helyezést értek el egy-egy nemzetközi megmérettetésen.
Persze zenéből sem lesz hiány idén, hiszen a Bofesztivál két színpada több mint 30 produkcióval várja a pop, jazz, blues, gospel, cumbia, funky, sanzon és autentikus népzene kedvelőit. Pénteken fellép többek között Szeder és a Jazzbois és Candy Men, szombaton a Tárkány Művek és Kodály Spicy Jazz szolgáltatja a talpalávalót. Vasárnap Sena Dagadu elbűvölő muzsikáját hallgathatjuk, emellett az Uljana Quartet is tiszteletét teszi majd a rendezvényen.
A Budapest Borfesztiválra csütörtökön 5900, pénteken és szombaton 6400, vasárnap 5500 forint ellenében válhtatók ki jegyek a rendezvény weboldalán.
Borítókép forrása: Szigetváry Zsolt