Budapest akkor és most: a múlt és a jelen egy kattintásnyira

2023. 01. 02.

A magyar főváros – akárcsak számos más a világon – hatalmas károkat szenvedett a második világháború alatt. Most egyetlen kattintással utazhatunk a múltból a jelenbe és megnézhetjük, hogy milyen volt Budapest akkor és most.

Budapest akkor és most. Ezt mutatja meg a Radio Free Europe – Radio Liberty érdekes összeállítása. Ebben a gyűjtésben láthatjuk, hogy mekkora károkat okozott a második világháború Budapest látképében. Csupán egyetlen kattintással megelevenedik előttünk a múlt és a jelen is. A készítők rendkívüli pontossággal, ugyanabból a szögből fotózták le a helyszíneket, ahonnan a múltbéli fotográfiákat készítették.

Budapest akkor és most

Fővárosunk jelenlegi képét a 18. és a 19. században kezdték el formálni: számos épület maradt meg ebből az időszakból, ám a második világháborúban közülük több teljesen megsemmisült. Számos építmény a földdel vált egyenlővé, de sok megmaradt, így a Budai Vár is, melyet sikerült rendbe hozni, de kupoláját teljesen újra kellett állítani. A Lánchídnak csupán a tartóoszlopai maradtak épen, a láncok a Dunában landoltak, és a Mátyás Templom épülete is megrongálódott.

Budapest akkor és most: a Lánchíd több más építménnyel egyetemben rémes állapotban volt a második világháború után
Budapest akkor és most: a Lánchíd több más építménnyel egyetemben rémes állapotban volt a második világháború után / Kép forrása: Fortepan

A gyűjteményben a mai képek mellett a Fortepan fotóit használták fel, és úgy illesztették össze őket, hogy egyetlen kattintással, a szemünk láttára váltakozzon a múlt és a jelen. Láthatjuk, hogy milyen állapotban voltak ikonikus építményeink és tereink a harcok után: az összeomlott épületek maradványai, halottak és káosz kerül a szemünk elé. Ehhez képest egyet kattintunk, és lassan átvált a kép a jelen – 2020-as – állapotra. Láthatjuk a közeli és távoli épületeket, és ha elég időt szánunk rá, a képek váltogatásával minden egyes változást jól megfigyelhetünk.

Nyitókép forrása: Shutterstock / Puzzlepix