Barion Pixel Állati együttműködések filmje – Betekintés az állati intelligenciába – Coloré

Állati együttműködések filmje – Betekintés az állati intelligenciába

2022. 06. 12.

A Viasat Nature csatorna Betekintés az állati intelligenciába című dokumentumfilmje vasárnapi ejtőzéshez tökéletes.

Persze, tudjuk, állatokról szóló dokumentumfilmmel Dunát lehet rekeszteni, de azért hadd ajánljunk még egyet! A Viasat Nature csatorna június 12-én délután tűzte műsorára a tengeri élőlényekről szóló francia gyártású műsorát, mely a Betekintés az állati intelligenciába címet viseli. Víz alatti kamerák és drónfelvételek segítségével a tudósok egyre több mindent tudnak meg a tengerek és óceánok lakóiról, ezt pedig szerencsére nekünk, „halandóknak” is megmutatják.

szula viasat nature állati intelligencia
Forrás: Shutterstock/Puzzlepix

Általánosnak vett tény, hogy a legtöbb állat legfeljebb kicsinyeivel osztozik meg a zsákmányon, ezt a legújabb felvételek azonban megcáfolják: kiderült, hogy egyes fajok összejátszhatnak, ha élelemszerzésről van szó. Dél-Afrika partjainál élnek a szulák, akik napjaikat fiókáik etetésével töltik – szardíniát halásznak számukra az óceánból. Ez azonban nem olyan egyszerű feladat, így ritka dolog történik – szövetségre lépnek egy emlősállattal, a delfinekkel. Utóbbiak csapatba verődnek, és mintegy élőhálót alkotva a víz felszíne felé terelik a szardíniarajokat, odafent pedig már lesben állnak (vagyis repülnek) a szulák, és indulhat a vadászat. A légicsapás megzavarja a halakat, azok felbontják addigi formációjukat, így a delfinek is könnyűszerrel lakmározhatnak belőlük.

A Viasat Nature-re kapcsolva kiderül, mely állatok milyen trükköket alkalmaznak még vadászás közben, és például az is, hogy a púpos bálnák hogyan vadásznak rákokra.