Barion Pixel Az utolsó lépcsőfok – Colin Firth nagyot alakít az HBO Max új sorozatában – Coloré

Az utolsó lépcsőfok – Colin Firth nagyot alakít az HBO Max új sorozatában

2022. 05. 29.

Az utolsó lépcsőfok (The Staircase) című HBO Max-sorozat az abszolút kedvencünk idén.

Az utolsó lépcsőfok garantáltan az első perctől kezdve lebilincseli a nézőt: a kezdő jelenetben csak annyit hallunk, hogy egy férfi tárcsázza a 911-et, kétségbeesetten segítséget kérve a feleségéhez, aki legurult a lépcsőn és elvesztette az eszméletét. A következő percben a férj ismét tárcsázza a segélyhívót, csakhogy ezúttal őrjöng, hogy siessenek, mert a neje nem lélegzik. Ekkor felvillannak az első képkockák: a házaspár lakásában mindenütt vér, a rendőrség pedig azt gyanítja, hogy Kathleen Petersont (Toni Collette) megölte a férje.

Ezért annyira lebilincselő Az utolsó lépcsőfok

Az HBO Max új sorozata az a fajta kikapcsolódás, amit az ember legszívesebben órákon át űzne, csakhogy a cselekmény annyira megviseli a lelket, hogy képtelenség egy az egyben ledarálni az epizódokat. És nem csupán a lélekre van hatással, az elmének is idő kell, mire feldolgozza a tragikus történetet, miközben többször elgondolkodik azon, hogy vajon tényleg az íróként dolgozó Michael Peterson (Colin Firth) a gyilkos?

Az Antonio Campos rendezte Az utolsó lépcsőfok a netflixes The Staircase című dokumentumsorozat feldolgozása, amely bemutatja a világ egyik legrejtélyesebb halálesetét, ami bár 2001-ben történt, mégis a mai napig lázban tartja az összeesküvéselmélet-hívőket. Nem spoilerezünk, de annyit elárulhatunk, hogy a készítők olyan mesterien alkották meg ezt a sorozatot, hogy az embernek fel sem tűnik, hogy a rejtélyes haláleset egy napon történt a szeptember 11-es New York-i dupla merénylettel.

Zseniális színészi alakítás

Régóta tudjuk, hogy Colin Firth igencsak tehetséges, sokoldalú színész, ám szerintünk Az utolsó lépcsőfokban eddigi élete legjobb alakítását hozza a visszahúzódó Michael szerepében, aki eleinte azt gyanítja, hogy biztosan a tényfeltáró cikkei miatt szaglászik utána a rendőrség. Idővel aztán fény derül a múltban elkövetett dolgaira, a néző pedig egyre bizonytalanabb a férfi ártatlanságában.

Az Utolsó Lépcsőfok
Az utolsó lépcsőfok főszereplői, Colin Firth és Toni Collette (Fotó: HBO Max)

A sorozat első részben Firth mellett olyan kiváló színészeket láthatunk, mint Toni Collette, Sophie Turner (Trónok harca), Dane DeHaan (Valerian és az ezer bolygó városa) és Arnold Schwarzenegger fia, Patrick Schwarzenegger. Ami pedig pluszban szerethetővé teszi a sorozatot, hogy Firth családja tényleg valódi családnak érződik, ahol bár előfordulnak viták, de azért mégiscsak szeretik egymást. Épp ezért olyan nehéz elképzelni, hogy a férj az elkövető. Összegezve, ha mindössze egy sorozatot mondhatnák, ami kihagyhatatlan 2022-ben, az biztosan Az utolsó lépcsőfok lenne.

Borítókép forrása: HBO Max