Barion Pixel Artmozik Éjszakája 2023: Oscar-díjas filmekkel és régi klasszikusokkal indul május 19-én a mozimaraton – Coloré

Artmozik Éjszakája 2023: Oscar-díjas filmekkel és régi klasszikusokkal indul május 19-én a mozimaraton

2023. 05. 17.

A Művészben, a Puskinban, a Toldiban, a Kino Caféban és a Tabánban dübörög idén az Artmozik Éjszakája: a színes filmmustrán az idei Oscar-gála legsikeresebb filmjei (A bálna, Tár) mellett premier előtti vetítéseken (Nem kapjátok meg a gyűlöletem, Akkor éjjel) is részt vehetünk.

Szinte napra pontosan a tavalyi időpontot követően idén 2023. május 19-én rendezik meg az Artmozik Éjszakája 2023-at, amelyen az említett napon kora estétől másnap hajnalig válogathatunk az értékes és izgalmas filmek színes kínálatából, mindössze egy karszalag áráért. 

Artmozik Éjszakája 2023: a felhozatal

Már-már legendásnak mondható a minden év május közepén megrendezett Artmozik Éjszakája, amelynek célja, hogy olyan prominens filmekkel ismertesse meg a közönséget, amelyek (pop)kulturális szempontból kihagyhatatlannak bizonyulnak az elmúlt időszakban, így nem csak érdekes történetekkel, hanem új perspektívával is gazdagodhatunk.  

Ilyen például az idén 7 Oscar-díjat besöprő Minden, mindenhol, mindenkor, amely meghozta a régóta várt dicsőséget Michelle Yeoh, s kollégái, a legjobb női mellékszereplőként díjazott Jamie Lee Curtis és a legjobb férfi mellékszereplő elismeréssel jutalmazott Ke Huy Quan számára. Ha már az Oscarnál tartunk, a legjobb férfi főszereplő díját besöprő Brendan Fraser is feltűnik majd az Artmozik Éjszakáján: a színészt A bálna című filmben láthatjuk majd a Budapest Film említett filmszínházaiban. 

Artmozik Éjszakája 2023
Május 19-én startol az Artmozik Éjszakája 2023. Kép forrása: Budapest Film Zrt.

Hasonló a helyzet Cate Blanchettel is, aki ugyan idén szobrocska nélkül tért haza, ám sokak szerint a Tárban nyújtott alakítása miatt egyértelműen ő érdemelte volna az elismerést. Ha eddig nem láttuk volna Blanchett performanszát, most megtekinthetjük: a filmet a MűvészArt moziban 18:15-kor vetítik a Huszárik teremben. 

Az idei „aranyesőt” hozó filmek mellett premier előtti vetítésekkel is csalogatnak minket a programra: ilyen például a Kilian Riedhof rendezésével készült francia Nem kapjátok meg a gyűlöletem című alkotás, amely a Bataclan terrortámadás témáját dolgozza fel. Érdekesség, hogy a film valós történeten alapul: az egész világ megdöbbent, amikor egy Antoine Leiris nevű férfi a terrortámadás utáni napon közzétette a közösségi médiában nyílt levelét, amelyben a szeretet fontosságára hívta fel a figyelmet annak ellenére, hogy felesége életét vesztette a támadásban.

Hasonlóan letaglózó alkotásnak ígérkezik az Akkor éjjel című francia krimi, amelyet szintúgy premier előtti vetítés formájában láthatunk a Művész Art Moziban. A fordulatos történetben a nyomozók egy fiatal lány hidegvérű gyilkosát igyekeznek rács mögé juttatni, ám ahogy egyre-másra követik egymást a kihallgatások, úgy bővül a gyanúsítottak köre a szakemberek kétségeivel egyetemben. 

Az Oscar-díjas alkotások, s a premier előtti filmvetítések mellett régi, mondhatni „jól bevált” filmekkel is találkozhatunk: visszatér például David Lynch Dűnéje és Quentin Tarantino Jackie Brownja, de sok más mellett Martin Scorsese kultikusnak mondható zenei dokumentumfilmje, Az utolsó valcer is szerepet kap az Artmozik Éjszakáján. 

Az összes helyszínre (Művész, Puskin, Toldi, Tabán, Kino Café) érvényes karszalag 4800 forintos áron érhető el az artmozik pénztárában, illetve online, ameddig a készlet tart. 

Borítókép forrása: Budapest Film Zrt.

/szelavi/napijo/artmozik-ejszakaja-2023/