Barion Pixel A Selyemút – Coloré

A Selyemút

2021. 10. 10.

Mi mindent köszönhetünk a nyolcezer kilométer hosszú, 13 országot átszelő Selyemútnak, amelyen az árun kívül a tudás is áramlott? A dokumentumfilmben Dr. Sam Willis brit történész járja körbe a Selyemút elképesztő történetét, találmányait és filozófiai újításait.

A nyolcezer kilométer hosszú, 13 országot átszelő Selyemút a világ valaha volt legjövedelmezőbb kereskedelmi útvonala. A Kína ősi fővárosából, Hszianból induló, a közép-ázsiai Perszepoliszt is érintő, egészen Konstantinápolyig és Velencéig tartó karavánúton annak idején kizárólag selyemszövetet szállítottak.

Selyemut Selyemszal Dokumentumfilm
Selyemlepke gubójából kinyert selyemszál / Forrás: Viasat History

Nagy Sándortól Dzsingisz kánig sokan próbálták uralni ezt a vonalat, nem véletlenül: az út mentén élő népek prosperáltak, és több kulcsfontosságú találmány is ezen az úton jutott el Nyugatra. Európa népei a Selyemútnak köszönhetően ismerték meg például a papírt és a puskaport, így találkozhattak először számos hangszerrel, sőt, innen származik az esernyő vagy a ventilátor is.

Noha elsősorban az adásvétel, illetve az innovációs tárgyak elterjedésének lehetőségeként gondolunk rá, valójában ennél sokkal többet adott a társadalomnak: a Selyemúton a tudás is áramlott, ide köthető például a ma is alkalmazott matematikai rendszer.

A Viasat History legújabb, A Selyemút című dokumentumfilmjében jövő vasárnap, október 17-én este Dr. Sam Willis neves brit történész járja körbe a kereskedelmi vonal elképesztő történetét.

Borítókép forrása: Viasat History