Barion Pixel A férfi a méh ellen – Rowan Atkinson minisoroza a Netflixen – Coloré

A férfi a méh ellen – Rowan Atkinson minisoroza a Netflixen

2022. 12. 10.

Rowan Atkinson legismertebb szerepe kétségkívül Mr. Bean figurája, amit valószínűleg ő maga sem akar teljesen levakarni magáról, ugyanis a Netflixre készült, A férfi a méh ellen című sorozat nyomokban felmutatja a klasszikus karaktert, mégis több van benne annál.

A férfi a méh ellen cím pontosan lefedi azt, amit a minirészektől várhatunk: egy férfi próbál megszabadulni egy bosszantó méhtől. Felmerül a kérdés, hogy van-e abban a sztoriban annyi, hogy kilenc, nagyjából tízperces epizódon keresztül mutassa be a kalandokat. Megfelelő tálalással bizony van! A sorozatban ugyanis van bevezetés, tárgyalás és befejezés, és az egész történet úgy áll össze, hogy korántsem csak egy Tom és Jerry-harcot láthat a néző.

A férfi a méh ellen – ember állat ellen?

Bizonyosan mindenkit bosszantott már egy, a lakásba betévedt darázs vagy légy, és addig kergette, míg valamilyen módon meg nem szabadult tőle. A készítők is erre a mindennapi jelenségre építették a filmet, ám annyi csavart adtak hozzá, hogy az idegesítő rovar nem egy utálatos darázs vagy légy, hanem egy méh! Ettől egyből megváltozik a történet fekvése, ugyanis ki tudna teljes szívéből gyűlölni egy aranyos, és egyébként is veszélyeztetett méhecskét?

Bár Mr. Bean karakterétől sokakat kiráz a hideg, Rowan Atkinson ezúttal egy kifejezeten kedves figurát jelenít meg, akit nem hordoz a tenyerén az élet, ugyanis mindig történik vele valami balszerencsés. Éppen ezért köt ki egy újabb munkahelyen, s reméli, hogy első fizetéséből el tudja vinni a lányát nyaralni. Házőrzőként helyezkedik el: míg a sznob család nyaral, ő náluk lakik és gondoskodik róla, hogy ne történjen betörés, és vigyáz az értékekre is. Legalábbis erre szerződik, csakhogy nem számolt a méhecskével.

Bár foglalkoztathatja a nézőt a kérdés, hogy miért kell ennyire beteges módon rágörcsölni arra, hogy megszabaduljon valaki a méhecskétől, nem ezen van a hangsúly, mert viszi a történetet az a sok-sok kreatív módszer, ahogy Rowan Atkinson próbálja becserkészni a kis élősködőt.

Akárcsak a Tom és Jerry esetében, kiderül, hogy a főszereplő szíve sincs kőből, ám míg el van foglalva a méh becserkészésével, betörők jutnak be a házba! A kérdés tehát immáron nemcsak az, hogy megszabadul-e a méhtől, hanem az is, hogy mire a tulajok hazajönnek mi lesz a sok-sok értékkel.

A széria daráltatja magát, így akár egy este alatt is meg lehet nézni az epizódokat. Azok, akik nem szeretik Mr. Bean-t bizonyára félve fognának neki megtekintésének, ám erre semmi ok nincs, ugyanis ízléses határon belül mozog a film, ráadásul számos emberi érzelem is megtalálható benne – a vak gyűlöleten kívül, amit a főhős a méhecskével szemben táplál.

Nyitókép forrása: IMDb