Barion Pixel „Bátor király, aki csak neme szerint királynő” – 8 alkalom, amikor Viktória királynő életére törtek – Oldal 2 – Coloré

„Bátor király, aki csak neme szerint királynő” – 8 alkalom, amikor Viktória királynő életére törtek

2023. 06. 19.

63 évig uralkodott a Brit birodalom fejeként, őt egyedül ükunokája, a tavaly szeptemberben elhunyt II. Erzsébet szárnyalja túl. 82 év alatt kilenc gyermeket hozott a világra, ám az élet mellett többször meglegyintette a halál szele: nyolc merényletet élt túl, méghozzá emelt fővel, hogy ne mondhassák rá azt, alsószoknyás kormány működteti az országot. Ma épp 174 éve, hogy Viktória királynő túlélte az ötödik, ellene elkövetett támadást, ennek apropóján felidézzük azokat az eseteket, amelyekben kis híján életét vesztette az az uralkodó, akiről egy egész korszakot neveztek el.

6. Az őrült tiszt – Robert Pate

Mire 1850-ben Robert Pate megtámadta Viktória királynőt, ismeretes, hogy az erőteljes szorongással küzdött a tömegben. A BBC-n közzétett részletek szerint Viktória őszintén írt arról naplójában, hogy amikor az emberek túl közel jutottak a hintójához, a szokásosnál jobban érezte úgy, hogy „esetleg merényletet követhetnek el ellene”. 

Viktória királynő, merénylet
Az idős királynő élete delére már rettegett a tömegtől. Kép forrása: Power of Forever/Getty Images

Nem is csoda, hiszen az összes férfi közül minden bizonnyal Robert Pate volt a legközelebb ahhoz, hogy valóban megsebezze a királynőt: a férfi ugyanis egy bottal homlokon verte a haldokló nagybátyjához igyekvő Viktóriát 1850. június 27-én. Miközben a tömeg rátámadt az elkövetőre, a királynő lassan felállt, és minden méltóságát megőrizve kijelentette: „Nem sérültem meg!” Noha a feje jobb oldalán lévő zúzódás és fekete monokli sokáig emlékeztette a támadásra, megkegyelmezett az őrültnek titulált Pate-nek, akit mindössze hét év kényszermunkára ítéltek el egy Tasmán büntetésvégrehajtási kolóniában. 

7. Aki az írek szabadsága miatt támadt: Arthur O’Connor

Csak Viktória egyik szolgálójának köszönhető, hogy a Buckhingham-palota kerítésén átmászó Arthur O’Connor végül nem tett kárt a királynőben: a férfi ugyanis néhány lépés közelről lőtt volna rá, ha John Brown nem teperi le időben. (Mindeközben a királynőt azonnal biztonságba vitték.) 

Az ír forradalmárok leszármazottjaként nevelkedett O’Connor elmondása szerint nem akarta megölni a királynőt, mindössze rá akart ijeszteni, hogy írja alá azt a dokumentumot, amely garantálná a brit börtökben raboskodó ír politikai fogjok szabadon bocsátását. (Brown egyébként később kitüntetést is kapott a hőseiességéért.) A férfi egy év börtönre és húsz, nyírfa rúd általi botozásra ítélték, végül Ausztráliába száműzték. 

8. Akit az őrület sodort bajba – Roderick Maclean

Valószínűleg a véletlen műve volt a királynő ellen elkövetett utolsó merénylet, amikor a mentális betegséggel küzdő Roderick Maclean elsütötte a fegyverét az előtte haladó királyi hintó mellett. Ugyan Viktória nem volt közvetlen veszélyben, a közeli Eton College diákjai azonnal rávetették magukat a tehetetlen Macleanre, akit csaknem meglincseltek az utcán. 

„Olyan hang hallatszott, mint egy motor robbant volna fel, a következő pillanatban viszont láttam, hogy emberek rohangálnak körülöttem és egy férfi körül sűrűsödik a tömeg” – írta visszaemlékezéseiben Viktória királynő. Néhány pillanattal a lövés után az Eton kollégistái elfogták a mentálisan zavart férfit, akit a rendőrök őrizetbe vettek. Elmeállapota miatt nem találák bűnösnek, ugyanakkor élete hátralevő részét egy elmegyógyintézetben kellett letöltenie. 

Források: BBC.comHistory.comHistoric-UK.com 
Borítókép forrása: Pictore/Getty Images