Barion Pixel Sinéad O’Connor szívszorító posztban emlékezett meg elhunyt fiáról néhány nappal a halála előtt – Coloré

Sinéad O’Connor szívszorító posztban emlékezett meg elhunyt fiáról néhány nappal a halála előtt

2023. 07. 27.

Az ír énekesnő utolsó, azóta törölt Twitter-posztjában úgy fogalmazott: „élőhalottként tengeti” mindennapjait, mióta fia 2022-ben elhunyt.

Tegnap este váratlanul elhunyt Sinéad O’Connor. Az ír énekesnő halálhírét családja közölte a közvéleménnyel az Irishtimes oldalán. Ugyan az 56 éves művész eltávozásának oka egyelőre ismeretlen, annyi tudnivaló, hogy fia tavaly bekövetkezett halála után az énekesnő „élőhalott lényként” járt-kelt a világban. Ezt bizonyítja a halála előtti utolsó (azóta egyébként törölt) Twitter-posztja is, amely bepillantást enged a fia öngyilkosságát követő lelki válságba.

Sinéad O’Connor és a fájdalmas veszteség

Emlegetett posztjában Sinéad úgy hivatkozik 17 évesen öngyilkosságot elkövető fiára, Nevi’m Nesta Ali Shane O’Conorra, mint „lelke lámpására”. „Azóta is élőhalott lényként tengetem a napjaim. Ő volt életem szerelme, lelkem lámpása. Egy lélek voltunk két testben. Ő volt az egyetlen ember, aki valaha is feltétel nélkül szeretett engem. Elveszettnek érzem magam nélküle” – írta az énekesnő legutolsó bejegyzésében. (Posztját a People Magazin idézte fel.)

Sinéad nem először nyúlt a közösségi médiához, hogy megossza követőivel a vele történteket: Nevi’m tavaly bekövetkezett halála után is Twitteren közölte követőivel fia halálhírét, mint írta: „Gyönyörű fiam, Nevi’m Nesta Ali Shane O’Connor, életem fénye úgy döntött, véget vet földi szenvedésének és most már Istennel van. Nyugodjon békében és senki ne kövesse a példáját. Drága kisbabám. Annyira szeretlek. Kérlek, nyugodj békében.”

Az énekesnő az elmúlt egy évben többször is hírét adta annak, nehezen birkózik meg fia hiányával. Egy július 8-án, a TMZ-nek küldött videóban például úgy fogalmazott: „Tudom, borzalmasan nézek ki, ezért is nem akartam megcsinálni ezt a videót…

De tudod, ha a fiad meghal, az senki testére vagy lelkére nincs jó hatással

– fejezte ki fájdalmát az énekesnő. 

Nehézségei mellett az örömét is igyekezett megosztani rajongóival: július 11-én például Facebookon értesítette a követőit új albumának tervezett megjelenéséről. Mint írta: 23 év után visszaköltözött Londonba, s őszinte lelkesedését fejezte ki aziránt, hogy újra otthon lehet, s Nagy-Britanniában alkothat. Mint írta: következő albumának megjelenésére jövőre lehet számítani, s remélhetőleg Ausztráliában és Új-Zélandon már 2024 második felében megindulhat turnéja, amelyet 2025-ben európai és amerikai állomások követnek majd. 

Isten veled, Sinéad!

Sinéad O’Connor a Nothing Compares 2 U című számmal vált világszerte ismertté: a dalt a Billboard Music Awards a világ első számú kislemezeként jegyzi. (A szerzeményt egyébként Prince írta és hangszerelte.) Az énekesnő haláláig összesen tíz albumot dobott piacra, a legutolsó, I’m Not Bossy, I’m the Boss című 2014-ben került a boltok polcaira. 

Sinéad O’Connor nyolcvanas évekbeli, A-listás popsztár-korszaka 1992-ben ért véget, amikor a Saturday Night Liveshow-ban összetépte II. János Pál pápa arcképét a kamerák kereszttüzében, tiltakozásul a katolikus egyházban tapasztalható, gyerekek ellenni visszaélések miatt. Ugyan az idő őt igazolta (hiszen a katolikus egyház elismerte a visszaéléseket), soha nem tért már vissza az élvonalba. (Mondhatni ő a cancel culture egyik legelső áldozata.)

Sinéad O'connor
Köztudott, hogy Sinéad évtizedek óta lelki bántalmakkal küzdött. Kép forrása: Patrick Ford/Getty Images

Sinéad katolikus egyházzal való ellentéte gyermekkorából eredeztethető: vallásos édesanyja fizikailag és szexuálisan is bántalmazta őt, és testvérét, az íróként tevékenykedő Joseph O’Connort. Sinéad visszaemlékezései szerint az édesanyja (a kegyetlen bántalmazások ellenére) a pápa képével díszítette szobáját, így az számára az elnyomás és az „ördög szimbólumává vált”, s céljául tűzte ki, hogy egyszer megsemmisítse azt.

O’Connort gyermekkori traumái miatt egy időben bipoláris zavarral diagnosztizálták, s ezt ugyan később egy másodvélemény cáfolta, beszédes, hogy a 33. születésnapján öngyilkosságot kísérelt meg. Hitbeli ingadozása több helyen is tetten érhető: 2018-ban áttért az iszlám hitre és felvette a Shuhada Sadaqatra nevet, ennek ellenére koncertjeit továbbra is Sinéad O’Connor néven hirdette meg.

Az énekesnő év elején egy Classic Irish Album díjjal lett gazdagabb (ezt egyébként az I Do Not Want What I Haven’t Got című dalért zsebelhette be), amelyet „Írország menekült közösségének minden egyes tagjának” ajánlott. 

Források: People.comCNN.com
Borítókép forrása: Andrew Chin/Getty Images