Barion Pixel Feltámaszthatják az AI-val Gesztesi Károlyt? Ki lehet a Shrek 5-ben az ogre hangja? – Coloré

Feltámaszthatják az AI-val Gesztesi Károlyt? Ki lehet a Shrek 5-ben az ogre hangja?

2024. 07. 14.

Magyarországon a szinkron kardinális kérdés, éppen ezért jogosan merül fel az aggály: ki lesz az ogre hangja a Shrek 5-ben?

A Shrek 5 2026-os debütálása az öröm mellett magyar nézőként igencsak aggályos kérdést vet fel, miszerint ki lesz az ogre magyar hangja. A négy egész estés filmben, valamint a rövidfilmekben is a 2020. januárjában elhunyt Gesztesi Károly adta jellegzetes, mással össze nem téveszthető hangját a karakterhez. Kettősük legalább úgy összenőtt, mint Szamár és Kerekes József, így a szinkronért és a Shrekért rajongók gyomra egyaránt szorul össze, amikor belegondolnak abba, hogy mi lesz most Shrekkel, Gesztesi Károly nélkül.

Shrek 5 – A lehetséges hangok

Gesztesi Károly hangja pótolhatatlan, ám sajnálatos módon meg kell próbálni pótolni őt, hiszen ahogy mondják, ,,a film forog tovább”. A szinkronért rajongóként elfilozofáltam azon, hogy kik lehetnének az ogre új hangjai, ám ezek a párosítások kizárólag az én agyszüleményeim, így legfeljebb le lehet tenni melléjük vagy épp ellenük a voksokat, de nem lehet számonkérni a szinkronrendezőkön a végleges verziót.

Mesterséges intelligencia

Már le is lövöm a fő kérdésre a választ: Gesztesi Károly hangját nem fogja feléleszteni a mesterséges intelligencia. Ezt maga Liptai Claudia hangsúlyozta ki, amikor 2023-ban felmerült a kérdés, hogy ki lehet Shrek új hangja. Ma már ugyanis van arra mód, hogy a mesterséges intelligencia megtanulja egy adott személy hangját, és egy betáplált szöveget azon a hangon mondjon el, amit megtanítanak neki. Így volt ez Kránitz Lajos esetében, amikor is a mesterséges intelligencia egy órányi Dallast nézett, mégpedig csakis olyan jeleneteket, amelyekben a magyar színész által megszólaltatott Jockey szerepelt.

A mesterséges intelligencia egy órán át Dallast hallgatott, így ez a Shrek 5 esetében is megoldható lenne, ugyanakkor van néhány bökkenő / Kép forrása: Frank Tewkesbury / Getty Images
A mesterséges intelligencia egy órán át Dallast hallgatott, így ez a Shrek 5 esetében is megoldható lenne, ugyanakkor van néhány bökkenő / Kép forrása: Frank Tewkesbury / Getty Images

Egy óra elég volt arra, hogy a rendszer annyira ki- és megismerje a hangot, hogy egy másik színész által felmondott szöveget tudjon generálni. Így történhetett meg, hogy az Obi-Wan Kenobi sorozatban Kránitz Lajos hallható – ugyan nem a hivatalos változatban, hanem Mónos Balázséban, aki a Szinkronjunkie Blog főszerkesztőjeként vette fel a kapcsolatot az ezzel foglalkozó ukrán céggel.

A mesterséges intelligencia azonban több kérdést felvetne, még akkor is, ha a család engedélyezné, hogy Gesztesi Károly hangját használják, hiszen a megrendelő vélhetően nem fizetné ki azt a szoftvert, amivel megoldható, hogy az elhunyt színész újra Shrekként szólaljon meg, és kérdés, hogy mennyiben csökkenne a film művészeti értéke. Mint a videóban Földi Tamás, az Active Studio vezetője elmondta, néhány mondat erejéig el tudja képzelni, hogy a mesterséges intelligencia segítségével hozzanak vissza hangokat, de egy egész film esetében rendkívül macerás, és idő sem lenne rá.

A Shreknél azonban – mint már említettem – a mesterséges intelligencia nem opció, hiszen Liptai Claudia így nyilatkozott a kérdésről:

Azt mondták, nem tudják elképzelni, hogy más legyen a hangja, mint a Karcsi. Ez egy nagyon drága technológia. Az első gondolatom az volt, hogy nem, aztán a Panka mondta, hogy de mégis, mi lenne… De azt mondtam, nem. Több szempontból sem. Nem lehet. Egyrészt az nem ő, hanem egy robot. Az hazugság, és azzal megágyazzuk az emberiség, a művészet sírját. Ő azt mondaná, hogy gyerekek, akkor vége, nincs szükség rám. Ő neki erre nincs szüksége, ő a Shrek marad úgyis, meg minden marad, ami volt.

Liptai Claudia mondata tökéletes végszó lenne, hiszen ha Shrekre gondolunk, mindig Gesztesi Károly hangjával fog eszünkbe jut, és véleményem szerint abban is igaza van, hogy illúzió lenne csupán a mesterséges intelligenciával készült szinkron, hiszen nem egy élő ember van mögötte, ekképp nem lenne olyan művészi sem, hiába egy másik színész mondja fel a szöveget.

Lehetséges hangok

A mesterséges intelligencia kiesésével tehát hús-vér színészeket kellett keresnem, akik talán jó hangjai lennének a mindenki által szeretett ogrénak.

1.Szabó Győző

Nálam Szabó Győző a befutó, ám más tollával ékeskedem, ugyanis a Szörnyszakik című sorozatban már kellett pótolnia Gesztesi Károlyt, mégpedig Sulley karaktereként. Kellőképp hozta a mackósságot és a lazaságot, ami vélhetően Shrek esetében is működne. Sajnos nem találtam belőle részletet, de Szabó Győző egy másik animációs filmben is adta a hangját, ami talán ad némi támpontot ahhoz, hogy mire számíthatnánk tőle, ha Shrekként kellene szinkronizálnia.

2. Faragó András

Talán kicsit idős lenne Shreknek – akiről egyelőre nem tudjuk, hogy az első rész óta eltelt huszonhárom évben öregedett-e – de valójában el tudnám képzelni, ahogy a jellegzetes hangján Shrekként morgolódik vagy Szamarat szidja.