Barion Pixel Variety: Koltai Lajos Semmelweis filmje visszavitte a moziba az embereket! – Coloré

Variety: Koltai Lajos Semmelweis filmje visszavitte a moziba az embereket!

2024. 02. 08.

Ez a pici ország számos nagy alakot adott a világnak. Mindenképp közte szerepel Semmelweis Ignác is, ám a róla készült film is nagyon jó hírnévnek örvend.

Nemcsak Magyarországon, de szerte a világon ismert Semmelweis Ignác neve. A róla készült film kapcsán még a Variety is írt.

Semmelweis, a film

Az alkotás Maruszki Balázs forgatókönyve alapján és Koltai Lajos kezei közül került ki. Koltai az Este (2007) című filmje óta a Semmelweis az, amelyet azóta rendezett. A főszerepet a fiatal Vecsei H. Miklós játssza.

A 2023-ban bemutatott magyar életrajzi dráma Semmelweis Ignác munkáját és életét mutatja be, akit mi magyarok az anyák megmentőjeként aposztrofálunk. Mindezt azzal érte el, hogy egy bécsi szülészeti klinikán olyan antiszeptikus eljárást alkalmazott, amellyel megpróbálta megfékezni a gyermekágyi lázat. Sőt, boncolásokat is végez azért, hogy megállíthassa az anyákat és babáikat tizedelő gyilkos kórt.

Koltai Lajos Semmelweis
Koltai Lajos, rendező / Kép forrása: Wikipedia / Stekovics Gáspár

Igazi érték országnak és világnak

Az Európai Filmpiac értékesíti a magyar filmet, amely a legtöbb bevételt hozó magyar film lett. November 30-i premierje óta közel 300 ezer látogató nézte meg a filmet, valamint 9 héten át tudott megmaradni a 3 legjobb film között. Az életrajzi film 1,7 millió dolláros bevétele pedig szintén figyelmet és tiszteletet érdemel.

Koltai Lajos így nyilatkozott filmjéről és Semmelweis Ignácról:

Semmelweis élete példa mindannyiunk számára: olyan ember, aki mindig, minden körülmények között, a halállal szembeszálló bátorsággal követte saját útját, amelyet gyűlölettel vagy erőszakkal nem tudott eltéríteni. Meg akartam mutatni a nézőknek, hogy meg lehet csinálni: a kitartás, az elszántság, az elhivatottság és a szenvedély meghozza gyümölcsét.

Koltai legutóbbi, az anyák megmentőjéről készült alkotás már a harmadik. 1940-ben André de Toth, majd 1952-ben Bán Frigyes is készített már filmet.

Nyitókép forrása: Bettmann / Contributor / Getty Images