Barion Pixel Az R-Go egyik dala a Hungáriának szóló levél – Szikora Róbert felfedte a titkot – Coloré

Az R-Go egyik dala a Hungáriának szóló levél – Szikora Róbert felfedte a titkot

2024. 10. 15.

Szikora Róbert zenei múltjáról, így az R-Go együttesről is beszélt, és meglepő érdekességek derültek ki a bandáról!

Az R-Go története sok-sok kérdéssel kezdődik, hiszen Szikora Róbert a rendkívül sikeres Hungáriát hagyta ott, majd hozta létre új együttesét. Nem mindennapi banda ez, hiszen éppúgy figyelt a külcsínre, mint a Hungária, de az azóta is egyedi gidákat is bemutatta, ám kezdetben korántsem az volt a zenei irány, ami végül lett: punkzenekarként indultak ugyanis.

Az R-Go története – Szikora Róbert, a majdnem punk

Édesanyja arra biztatta Szikora Róbertet, hogy klarinétos legyen, nagyapja pedig bokszolónak szánta. A zenész a saját szíve után ment, és dobos lett – mesélte a PKÜ Hajógyár Youtube-csatorna Életút című műsorában.

Első zenekarát tizenöt évesen alapította, és csupán huszonegy éves volt, amikor Fenyő Miklós hívására csatlakozott a Hungáriához. Több mint nyolc évet töltött itt dobosként és énekesként, és számos sikert élhetett át a banda tagjaként.

Nyolc évvel később azonban meglehetősen viharos körülmények között maga mögött hagyta a Hungáriát, merthogy a lemezgyár felkérte arra, hogy dalt írjon Szűcs Judith lemezére, amiből még egy, majd még egy dal lett, végül pedig az egész lemezt ő írta. A Hungáriának ez azonban nem tetszett, hiszen mint mondták, egy rock and rollista nem írhat dalt a diszkókirálynőnek.

Szikora Róbert nem annak szánta az R-Gót, ami lett / Kép forrása: PKÜ Hajógyár
Szikora Róbert nem annak szánta az R-Gót, ami lett / Kép forrása: PKÜ Hajógyár

Ekkor merült fel a kérdés: menni vagy maradni? Szikora Róbert végül ment, és Környei Attilával tervezett zenekart alapítani, melynek keretében punkot akartak játszani. Az R-Go név 1982 végére megszületett, és mint köztudott, korántsem punk zenészként lettek ismertek, hanem saját stílust teremtettek: a csikidámot.

Első nagy slágerükre, a Létezemre így emlékezett a zenész:

Mindig is úgy gondoltam, hogy egy dalnak legyen több olvasata. Egy, amit mindenki megért, egy második, amit már kevesebben, és legyen egy harmadik réteg is. Ki tudta például, hogy a Létezem – az első számunk, ami befutott – egy levél volt a Hungáriának?

Bár Fenyő Miklós nagyon hiányzott neki, idővel kibékültek, majd 1995-ben százezer ember előtt léptek fel, 2024-ben pedig egy koncert erejéig ismét összeállt a Hungária.

Az interjúból azt is megtudhatjuk, hogy a zenész hogyan ismerte meg feleségét, akivel több mint ötven éve élnek szövetségben, és külföldi turnékról is hallhatunk érdekességeket.

Nyitókép forrása: Youtube