Barion Pixel Petőfi a stílusikon – „a szélesre kihajtott, nagy inggallért, a negyvenes évek ezen divatját a költő tette híressé, amit aztán Petőfi-gallérnak nevezték el” – Coloré

Petőfi a stílusikon – „a szélesre kihajtott, nagy inggallért, a negyvenes évek ezen divatját a költő tette híressé, amit aztán Petőfi-gallérnak nevezték el”

2024. 03. 13.

Petőfi Sándor minden lehetséges módon próbált kitűnni az átlagból. Költő, forradalmár és korának stílusikonja is volt.

Petőfivel a Madame Tussauds Budapestben is találkozhatunk, ahol a forradalom költőjének stílusába is betekinthetünk, hiszen a tervező korabeli ábrázolások alapján öltöztette fel egy atilladolmányba. A produkció a reformkor legnagyobb alakjainak figuráival és ünnepi nyitvatartással köszönti március 15-ét. 

Petőfi
Petőfi Sándor, Madame Tussauds Budapest

Petőfi Sándorról kevesen tudják, hogy a divat terén is élen járt, sőt korabeli „stílusikon” volt, aki figyelt a részletekre. Pont úgy, ahogy a Madame Tussauds Budapest produkcióban látható figurájának alkotói is, hiszen Petőfi viaszmása négy hónapon keresztül készült egy London melletti műhelyben, több tucat kézműves, művész és más szakember közreműködésével. A ruházatát magyar szakértő bevonásával tervezték meg, korabeli források alapján.

Bizonyos, hogy Petőfi az átlagostól eltérően, feltűnően öltözködött, és különc viselete ezért is jelenik meg a kortársak számos emlékezésében. Amikor Petőfinek erre anyagi lehetősége volt, az átlagnál jobban ügyelt megjelenésére.

Öltözködése tükrözi a magyar társadalomban végbemenő akkori divat és ízlésváltást, a németes-franciás hullám visszaszorulását a nemzeti viselet javára. A szélesre kihajtott, nagy inggallért, a negyvenes évek ezen divatját a költő tette híressé, amit aztán Petőfi-gallérnak nevezték el. – mondta Balla Ildikó, díszlet- és jelmeztervező.

Petőfi
Petőfi Sándor

A Madame Tussauds Budapest impozáns csarnokában Petőfi a március 15-i viseletében látható, méghozzá az egykori Pilvax miliőjében. A költő figurája egy atilladolmányt visel, hasonlót ahhoz, amelyben Barabás Miklós rajzolta le őt a Pesti Divatlap 1848. június 3-i számában. Petőfi a Madame Tussauds Budapestben nemzeti színű szalaggal látható, valamint a mellén egy korona nélküli magyar címer díszeleg. Érdekesség, hogy az eredeti címert felesége, Szendrey Júlia hímezte számára, piros, fehér és zöld színű gyöngyökkel.

A derekára kötött széles, vérpiros selyemszalag jól jelzi Petőfi feltűnő, egyedi stílusát. – tette hozzá el Balla Ildikó.

A kiállítás 52 figurája között az érdeklődők megtalálják Petőfi mellett a reformkor nagyjai, Kossuth Lajos és Széchenyi István viaszmását is.

Petőfi mellett egy régi írógépet is találnak a vendégek, amelyen kipróbálhatják a versírást Petőfi stílusában. Hogy minél többen fotózkodhassanak velük, a Madame Tussauds Budapest március 15-én kedvezményes jegyekkel és meghosszabbított nyitvatartással várja a látogatókat.