Barion Pixel Óraátállítás: bosszantónak tartjuk a téli időszámítást, pedig valójában hasznos? – Coloré

Óraátállítás: bosszantónak tartjuk a téli időszámítást, pedig valójában hasznos?

2023. 10. 28.

Ezen a hétvégén ismét itt az óraátállítás. A szombatról vasárnapra virradó éjjel a nyári időszámítást a téli váltja fel, azaz hajnali 3-kor az órákat vissza kell állítani 2 órára. Sokan szeretnének már tőle megszabadulni, de fontosabb témák miatt mindig háttérbe szorul a döntés.

Jön a tél, a mostani óraátállítással egy plusz órát nyerünk, amit az ágyban tölthetünk, miközben felkészülünk, hogy ezzel már végérvényesen megérkeznek a hidegebb hónapok, amikor korábban megy le a nap, és jelentősen rövidülnek a nappalok.

Bár most többet aludhatunk, mégis folyamatos a vita arról, hogy legyen óraátállítását vagy sem, melyik időszámítás maradjon meg a nyári vagy téli. Számos akadémikus, tudós és közember is szorgalmazta az eltörlését, a mentális és fizikai egészség, a közbiztonság és a jólét javítására hivatkozva. De mik az előnyei az óraátállításnak?

Pénzt takarítunk meg az óraátállítással?

Mellette szóló érv, hogy az óra visszaállításával energiát és ezzel pénzt spórolhatnak az ember. A Belfasti Queen’s University professzora kiszámította, hogy a háztartási fogyasztók évente több mint 400 fontot (több mint 175 ezer Ft) takaríthatnak meg villanyszámlájukból. Ha októberben lemondunk a nyári időszámításról, energiát takarítunk meg, csökkentjük a számláinkat és a szén-dioxid-kibocsátást.

óraátállítás
Kép forrása: Milan Markovic / E+ / Getty Images

Kevesebb közúti baleset

A Royal Society for the Prevention of Accidents (RoSPA) az óraátállítás eltörlése mellett érvel, mert növeli a közúti balesetek kockázatát. A világosabb reggelek és esték csökkenthetik a közlekedési balesetek számát, mivel javulnak a látási viszonyok.

A RAC Foundation kutatása szerint a közúti balesetek száma 19 százalékkal nő a nyári időszámítás visszaállítását követő két hétben, és 11 százalékkal csökken, amikor télit vezetjük be.

Megfelelő alvás

A téli hónapokban a jó alvás alapvető fontosságú a megfázás és az influenza elleni védelemben. A kutatások azt mutatják, hogy már az alvásmennyiség kismértékű csökkenése is hatással van az immunrendszerre. A túl sok vagy túl kevés alvás káros mellékhatásokkal járhat, ezért törekedni kell arra, hogy minél következetesebben hét-nyolc óra alvást érjünk el.

A reggeli fény és az esti sötétség befolyásolja a természetes cirkadián ritmust, a 24 órás biológiai ciklust. Az, hogy nyerünk egy órát októberben, majd vesztünk egyet márciusban szintén befolyásolja a jó alvást. Az egészséges alvási időbeosztás egyik legfontosabb eleme, hogy minden reggel nagyjából ugyanabban az időben ébredjünk, ezért próbáljuk meg az alvásukat is elcsúsztatni az óraátállításnak megfelelően.

óraátállítás
Kép forrása: Imgorthand / E+ / Getty Images

A szívrohamok csökkenése

A College of Cardiology 2014-ben készített egy tanulmányt, amely a szívrohamok számának jelentős csökkenéséről számolt be a közvetlenül az óramutatók visszaforgatását követő 24 órában. Arra jutottak, hogy amikor óraátállítás van ősszel, és 70 országban 1,6 milliárd ember tölt plusz egy órát az ágyban, 21 százalékkal csökken a másnapi szívrohamok száma. Az öngyilkosságok és az autóbalesetek száma is nagymértékben csökkent világszerte.

Forrás: Independent

Borítókép forrása: amriphoto / E+ / Getty Images