Barion Pixel November 4-én startol a 21. Olasz Filmfesztivál, a MittelCinemaFest – Coloré

November 4-én startol a 21. Olasz Filmfesztivál, a MittelCinemaFest

2023. 11. 03.

Ismét itt az Olasz Filmfesztivál, ami november 4. és 12. között várja az olasz filmek rajongóit!

A Budapesti Olasz Kultúrintézet és a Cinecittá közös rendezvénye immáron huszonegyedik alkalommal kerül megrendezésre, mégpedig a Puskin és a Tabán moziban. November 4. és 12. között tizenkét kortárs olasz filmet láthatunk eredeti nyelven, magyar felirattal.

Az idei Olasz Filmfesztivál műsora

Az egyik legjobban várt film a Velencei Filmfesztivál nyitófilmje, A parancsnok lesz, amiben a második világháború idejére tekinthetünk vissza, amikor is a főszereplő, az egykor valóban létező Salvatore Todaro a tengeralattjárójával biztonságba helyezi az általa elsüllyesztett tengeralattjáró túlélőit. A főszereplő az Angyalok és démonokból is ismert Pierfrancesco Favino, akit a Filmfesztivál Adagio című filmjében is láthatunk.

Bemutatják az Elrabolták című alkotást is, ami legjobb filmnek járó Arany Glóbusz-díjat is megnyerte a Velence Filmfesztiválon. A történet szerint 1858-ban, Bologna zsidónegyedében a bíboros utasítására a katonák a Mortara-család otthonába törnek, hogy elvigyék a hétéves gyermeküket. Egy cselédlány állítja, hogy a gyermeket megkeresztelték, s a pápai törvény ragaszkodik hozzá, hogy a kisgyerek katolikus nevelést kapjon.

A furcsaság a Nobel-díjas olasz drámaíró, Luigi Pirandello életének egy részletet dolgozza fel, amikor is találkozik egy szedett-vedett színházi társulattal, és számtalan meglepő helyzetbe sodródik általuk. A film több díjat is bezsebelt: a rendezője, Roberto Ando a legjobb rendezőnek járó olasz Arany Glóbusz-díjat kapta a filmért.

Az animációs filmek kedvelőinek is érdemes ellátogatniuk, hiszen a Seholsincs ország nekik való! A három lány történetét elmesélő film 1918-ban játszódik, amikor is a kis Zelinda édesanyja meghalt, az apja pedig háborúban van épp. Felnőttként él: rendben tartja a házat és gondoskodik a testvéreiről. Egy színes ruha elkészülte után azonban minden megváltozik, és a világháború meg sem történt.

A kiméra című film is rendkívüli izgalmakat ígér, ami egy műkincsrabló bandáról szól, aki egy különleges képességekkel bíró segítséget kap: a hozzájuk csatlakozó személy látja a föld alatti üregeket, ám mint a film végére kiderül, ez a képessége sokkal távolabb vezet annál, mint eredetileg hitték.

Jegyek és részletes műsor itt.

Nyitókép forrása: Artmozi