Barion Pixel Ha valóban hasznos nyári olvasmányt szeretnél gyermekednek, ez a különleges magyar regény telitalálat! – Coloré

Ha valóban hasznos nyári olvasmányt szeretnél gyermekednek, ez a különleges magyar regény telitalálat!

2024. 06. 09.

Nem könnyű manapság rávenni a gyermekeket az olvasásra, különösen nyáron, amikor annyi izgalom és kaland várja őket a vakáció alatt és még a kötelező olvasmányok terhe is nyomja a vállukat.

Szülőként szeretnénk, ha olyan könyveket forgatnának a gyermekeink, amelyek hasznosak, motiválóak, ami elrepíti őket abba a fantáziavilágba, amibe egyébként is szívesen időznek. A magyar írónő, Golenya Ágnes Éva 14 felnőtteknek íródott műve után a gyerekek számára is alkotott egy különleges olvasmányt, ami több mint egy szelet a mesevilágból.

A Lili és Lala Hold-leánya és Föld-fia fantasztikus kalandjai című könyv történetének középpontjában a kisiskolás Lala áll, aki elvesztette édesanyját, kissé magányos, imádott nagymamájával sütöget hétvégenként, esténként pedig a Holdhoz fohászkodik, hogyan is tehetné jobbá a felnőttek világát és elsősorban az általa oly szeretett lények, az állatok életét. Egy nap szívből jövő szavai válaszra találnak és eljön hozzá Lili, a Hold-leánya, akivel összebarátkozva egy fantasztikus kaland veszi kezdetét.

A két gyermek átadja egymásnak tudását, miközben tervet szőnek, miként toborozzanak csapatot azokból a gyerekekből, akik hisznek a csodákban és, akik szintén jobbá szeretnék tenni a világot. De nem elég a gyereksereg, kellenek felnőttek is, akik hisznek még, akik a szívükkel látnak és akik képesek a saját érdekeik elé helyezni a Föld sorsát.

A küldetés halad és egy nem mindennapi eseményben csúcsosodik ki a nagyi kertjében, ahol aztán még az állatok is beszélnek, de maga a Holdra szállás egyik bizonyítéka is előkerül, hogy meggyőzze a hitetleneket Lala és Lili állításairól.

Gyermekeknek könyv
Forrás: Golenya Ágnes Éva

A regény sokkal több mint egy kedves mese két világ találkozásáról, ugyanis a gyermek nyelvezetén keresztül hozza közel hozzájuk korunk égető problémáit, amelyek bizony őket is foglalkoztatják. A szerző olyan nehéz vagy kényes témákat is szeretettel old fel, mint szeretteink elvesztése, mint a vegánság és az állatok etikus tartása, a bátorság, önbizalom és hit témaköre, vagy épp az emberiség kicsiny mégis oly nagyszerű jelenléte az univerzumban.

Golenya Ágnes Éva ötunokás nagyiként pontosan tisztában van a korosztályi sajátosságokkal, hogy miként vélekednek a gyermekek a felnőttek világáról és rendkívül kedves karakterábrázolásokkal tudnak így azonosulni a kicsik illetve a kicsit nagyobbak is. Az írónő nem titkolt szándéka, hogy bátor tükörbe nézést adjon a diákoknak (és szüleiknek), hogy ráébressze az arra nyitottakat, hogy szükség van változásra, változtatásra és ez a gyerekeknél kezdődik, hiszen övék a jövő. Arra ösztönzi a szülőket, legyenek nyitottak, adjanak lehetőséget a gyerekeiknek, hogy akarjanak önállóan gondolkodni, hogy merjenek a dolgok mögé látni és álljanak ki az egyetemes értékek mellett.

A Lili és Lala, Hold-leánya és Föld-fia fantasztikus kalandjai egy remek (nem csak) nyári olvasmány, tele hasznos tudással, ráadásul gyönyörű grafikák teszik még élvezetesebbé az olvasást. Az írónő kikacsintó kérdéseket is tesz fel a gyerekeknek, illetve még QR kóddal beolvasható linkek is szerepelnek a könyvben, amelyek a mai modern világban ötvözik a tudásszerzést a technikával – pont, ahogy a gyerekek szeretik.

Borítókép forrása: Getty Images