Barion Pixel Miért rettegünk a péntek 13-tól? – Coloré

Miért rettegünk a péntek 13-tól?

2023. 01. 13.

A péntek 13-a sokakban rettegést vált ki. A legtöbbek szerencsétlen napnak tartják, ám olyan is van, aki kifejezetten szerencsésnek. Bárhogy is gondoljuk, valamiféle kötődésünk van a naphoz, de ha nem is hiszünk benne, akkor is tudunk a létezéséről. Mi az oka annak, hogy a péntek és a 13 kombinációja ilyen rettegett dátum lett?

A péntek 13-a sokak számára kifejezetten nem várt nap. A súlyosabb esetek alig mernek elindulni otthonról, vagy nem mernek utaznak aznap, de olyan is akad, aki szabadnapot vesz ki, nehogy bármi rossz történjen vele. Mások számára szerencsét hoz, így igazán misztikus napnak számít.

Önmagában a 13-as szám több kérdést felvet, hiszen számtalan hiedelem fűződik hozzá. Bizonyíték természetesen nincs rá, hogy ez valóban szerencsét vagy éppen szerencsétlenséget hozna, mégis sokakat érintő nap.

A péntek 13 legendája

Ez a szám önmagában külön jelentéssel bír a babonások körében, így feltételezhető, hogy ez volt előbb, a péntek csupán később csatlakozott hozzá.

A kabbalában a 13-as szám kifejezetten szerencsés, de sokan az Utolsó vacsorához kötik a számot, amikor is Jézus volt a tizenharmadik ember az apostolok mellett, aki később meghalt. Bizonyos hiedelmek szerint egy péntek 13-án tizenhárom boszorkány gyűlt össze, hogy örökre megátkozza ezt a napot. Más nézetek szerint a tizenharmadik ember nem Jézus volt, hanem Júdás, aki elárulta, ami egyértelmű negatívum.

A péntek 13 több dologra képes, leginkább arra, hogy aggodalmat és izgatottságot keltsen
A péntek 13 több dologra képes, leginkább arra, hogy aggodalmat és izgatottságot keltsen / Kép forrása: Shutterstock / Puzzlepix

Egy év 12 hónap, az órán 12 szám van, a csillagjegyből is ugyanennyit tartunk számon. Ez a tökéletesség szimbóluma, így idővel az utána következő 13-as számot az emberek elkezdték a halállal és a balszerencsével egybekötni. Amerikában odáig terjedt a hiedelem, hogy sok a hotelben nincs 13. emelet vagy 13-as szoba, de repülőgépeken is a 12. sort sokszor a 14. követi.

Sokan nem is hajlandóak olyan társaságban ülni, ahol tizenhárom ember van. Franklin Roosevelt is így volt ezzel, így mindig talált plusz egy embert, ezzel megszüntetve a problémát.

A péntek úgy csatlakozott a 13-hoz, hogy Jézust egy pénteki napon feszítették keresztre, ami nem tűnt szerencsésnek, így a 13 és a péntek együtt akár katasztrófát is hozhat a babona szerint. A legenda azt mondja, hogy egy ilyen napon járt szerencsétlenül egy egész sereg templomos lovag, hiszen IV. Fülöp ekkor vetette őket máglyára.

A matematika azonban az egyszerűsítésben hisz: mínusz szorozva mínusszal az plusz, azaz ez egy jó nap lesz!

A pszichológusok úgy látják, hogy az összes babona, így a péntek 13-a is ahhoz kötődik, hogy az ember szeret hinni olyan dolgokban, amikre nincsen hatása. A rituális mozdulatok, vagy éppen szokások is erre vezetnek vissza, hogy szeretnénk hinni abban, hogy van hatásunk arra, ami történni fog velünk. Sokan ezért bízzák szerencséjüket vagy éppen szerencsétlenségüket erre a napra, mert olyan napnak tartják, amire nincs hatásuk: mindenképpen jó vagy rossz lesz. Köztes állapot nincs, mert aki nem hisz benne, az is tudja, hogy bármi történhet ezen a napon. Bármi.

Nyitókép forrása: Shutterstock / Puzzlepix