Barion Pixel Mesék 30 felett – Miért szeretjük felnőttként is az animációs filmeket? – Coloré

Mesék 30 felett – Miért szeretjük felnőttként is az animációs filmeket?

2021. 12. 04.

Karácsonykor a meséké a főszerep, nem véletlen, hogy a nagy stúdiók is erre az időszakra időzítik az új animációs filmek bemutatóit. Idén az Énekelj! 2. és az Encanto csábítja a mozikba a meserajongókat, ezek kapcsán utánajártunk, vajon mi az oka annak, hogy felnőtt fejjel is ugyanúgy szeretjük a meséket, mint gyermekként.

Noha napjainkban nagy szeretet övezi a különböző animációs filmeket és sorozatokat, nem volt ez mindig így. A filmek eredetileg nem tartalmaztak szöveget, gondoljunk csak vissza Chaplin klasszikusaira: a csend és a zene alakította a tényeket fantáziavilággá. A mesékben ennek épp a fordítottja működik, hiszen a fantáziavilágot fogadjuk el tényeknek, azaz teljesen normális, ha a macskára ráesik egy kalapács, és az nem hal meg, csak megrázza magát és tovább üldözi az egeret. Ebből kifolyólag eleinte igen nehéz volt elfogadtatni a közönséggel a rajzfilmek által felvázolt „valóságot”. Az osztatlan elismerést végül Walt Disney 1921-es műve, a Hófehérke hozta el, amely nemcsak egy érdekes történettel, hanem aprólékosan kidolgozott látványvilággal vette le a lábáról a nagyérdeműt. A mesék azóta életünk részét képezik, a következőkben pedig igyekszünk feltárni, vajon minek köszönhető az animált fikció iránti, százéves szerelem! 

A nevetés ereje

A statista.com 2018-as kutatása szerint a 18 és 49 év közötti amerikai felnőttek 60%-a nézi rendszeresen a Cartoon Network csatornát. A résztvevők emellett azt is megosztották a kutatás készítőivel, hogy leginkább azért nézik a meséket, mert szeretnek azokon nevetni. Nem is csoda, hiszen a nevetés miatt agyunkban endorfin termelődik, amely hatékony ingerületátvivő-anyagként csökkenti a testi és lelki fájdalomérzetet, lényegében boldogságérzést eredményez. Pozitívum, hogy az endorfin hatása nem illan el azonnal, hiszen akár 12 órán keresztül is kitarthat, így egy közösen megtekintett esti mese után valószínűleg boldogan hajtjuk majd álomra a fejünket. 

Hatékony stresszlevezető

Mesenézés közben gyakran kapjuk magunkat azon, hogy teljesen megfeledkezünk mindennapi problémáinkról: könnyednek és gondtalannak érezzük magunkat. Ez szintén az endorfin áldásos hatásának köszönhető, hiszen a boldogsághormon amellett, hogy elégedettséggel tölt el, egyúttal segít megszabadulni a felgyülemlett stressztől is. 

Karácsony, család, mese, mesenézés gyerekfejjel
Kép forrása: Shutterstock/PuzzlePix

Gyermekeknek szóló sztori, felnőtt poénokkal

Felnőtt fejjel gyakran sokkoló élmény, amikor kedvenc történeteinket újranézve rájövünk, mennyi kétértelmű (néha szexuális tartalmú) utalást helyeztek el a dialógusokban. Az animációs filmek készítői részéről ez nagyon is tudatos eljárás, hiszen tudják, két legyet ütnek egy csapásra, ha nem csak a gyerekeket ragadja magával a történet, hanem a felnőtteket is szórakoztatja! 

Életre szóló tanulságok 

Hanyagság lenne figyelmen kívül hagyni a mesék egyik legfontosabb tulajdonságát: a történetek mindig valamiféle erkölcsi tanulsággal szolgálnak. „A jó mindig győzedelmeskedik a gonosz felett”, „a kitartó munkának meglesz a gyümölcse”, „az igaz barátságnak vagy szerelemnek semmi sem állhat útjába” toposzok biztonsággal töltik el a nézőt aziránt, hogy a világ láthatatlan, de igazságos törvények alapján működik. A mesék ilyesfajta tanulságai egy életen át velünk maradnak és erkölcsi iránytűként szolgálnak a mindennapjaink során. 

Az identifikáció ereje

A mesék másik fontos sarokköve, hogy olyan figurákkal dolgoznak, amelyekkel kicsik és nagyok is könnyen tudnak azonosulni. A pozitív tulajdonságokkal felruházott szereplők ballépései nem feledtetik el velünk, hogy ugyan mindannyian esendők vagyunk, mégis, a legfontosabb az, hogyan aknázzuk ki saját tulajdonságainkat céljaink eléréséért. Nem véletlen tehát, hogy az animációs filmek igyekeznek lépést tartani a társadalomban megfigyelhető változásokkal. Míg a hercegnők korábban teljesen passzív elszenvedői voltak a történetnek, (lásd Csipkerózsika, aki csaknem végigalussza a róla elnevezett filmet), a tendencia mára teljesen átalakult: megjelent a színen a hős Mulan, a Jégvarázsból ismert Elza és a skót Merida, akik emancipált nők révén maguk kovácsolják jövőjüket. 

Fiú, harc, sárkány, csipkerózsika, mesenézés felnőttfejjel
Kép forrása: Shutterstock/PuzzlePix

Az összetartozás érzése 

Ha már Elza karaktere szóba jött, fontos kiemelni, hogy a mesék mondanivalójuknál fogva erősíthetik a családi összetartást is, miután az animációs filmek általában erőteljesen hangsúlyozzák a családi egység – például a testvéri összetartozás – szerepét. Így történt ez a már emlegetett Elza és Anna esetében, a Jégvarázs című mesében, de előjött az Aladdinban is Jázmin hercegnő és apja, a szultán kapcsán is. A kétezres évek elején a Disney felfigyelt a válások növekvő tendenciájára, így onnantól kezdve gyakran ábrázolt mozaikcsaládokat is történeteiben, mint például a Lilo és Stitch című mesében. 

Karácsony és szolidaritás

Mivel a karácsony a szeretet ünnepe, ebben az időszakban érezhetően sokkal elfogadóbbak, toleránsabbak egymással az emberek. A mesék erkölcsi tanulságai viszont gyakran intenek minket megértésre az ünnepen kívül is, hiszen az olyan mesék, mint például a Shrek vagy a Zootropolisfeltétel nélküli elfogadásra igyekeznek nevelni a nagyérdeműt. Mindegy tehát, ha épp egy hatalmas, zöld ogréval vagy egy rendőrnek készülő nyuszival van dolgunk, a legfontosabb, hogy ne külső adottságaikért szeressük őket, hanem belső értékeikért, azért, amik és akik valójában. 

Borítókép forrása: Shutterstock/PuzzlePix