Barion Pixel Lackfi János: Fontos minél többféle módon továbbadni az igazán jó sztorikat – Coloré

Lackfi János: Fontos minél többféle módon továbbadni az igazán jó sztorikat

2021. 07. 08.

Különleges projektre állt össze Lackfi János és az Apnoé zenekar.

Ha azt mondjuk, hogy legyetek jók, a válasz az, hogy „ne már”! Pedig, bizony mondom, sok jó gyerek neveli a felnőtteket – kezdte az Apnoé zenekar új megjelenésük, a Légy jó mindhalálig kapcsán. Különleges projekt, ugyanis ez az Apnoé zenekar hamarosan megjelenő, kötelező olvasmányokat feldolgozó lemez sorozatának legújabb darabja.

Móricz Zsigmond 101 éve megjelent, emberséget és tisztaságot felmutató önéletrajzi vonatkozású regényének színpadi adaptációjához, Lackfi János dalszövegeivel írt színes-szagos dalokat az Apnoé zenekar.

Olyan szerencsés helyzetben vagyok, hogy nekem 3 tanítómesterem is van otthon – mondta az Apnoé zenekar frontembere, Takács Gergely, utalva gyermekeire – Ha jól belegondolok, gyengédségen és az összetartozás élményén túl, nagyfokú figyelemre és következetességre is szükségük van. Ezeket azért nekem is meg kellett tanulnom az évek során. Az utóbbiból nem mindig sikerül jelesre vizsgázni, de azért igyekszem, és az élet más területeire is próbálom beépíteni.

Nem csak saját gyermekeinek szólnak az alkotások, hanem mindenki másnak is. Ahogy Gergő fogalmazott: „A Kincskeresőnél még inkább, de a “Légy jó” dalainál kifejezetten nem volt szempont, hogy kizárólag gyerkőcöknek célzott dalokat szerezzünk. A téma vezérelt minket, így szívvel ajánljuk családi zenehallgatásra. Utazás közben a legjobb program. Tapasztalatból mondom.”

A friss megjelenés kapcsán Lackfi Jánossal beszélgettünk.

Azt írjátok, „Pedig, bizony mondom, sok jó gyerek neveli a felnőtteket.” Titeket mire neveltek a gyerekek, mit tanultatok tőlük?

Én a robbanékony képzeletet, az elfogulatlan látást. Azt, hogy egy felújított ház fel van „bálványozva”, hogy létezik „Meselényi utca” meg „házastársi keksz”. Ezek nem csupán félreértett szavak, hanem új világokba vezető csapóajtók. A kicsik most fedezik fel a világot elfogulatlan szemmel, és ha velük tartunk, sok ‘aha-élmény” fog érni.

2021-ben már minden animált és digitális. Mi lesz a mesékkel, regényekkel? Van még helyük a gyerekek életében?

Hogyne lenne! Legfeljebb hordozót cserélnek… Fontos minél többféle módon továbbadni az igazán jó sztorikat. Vigyük színpadra, daloljuk el, filmesítsük meg, animáljuk, legyen belőle képregény, cirkusz, mozi, élőszó. Kaptuk, adjuk, menjen tovább! És ilyen változatokba bele lehet csempészni a betűt. Mindig lesz visszaút a nagy történetekhez.

Kötelező olvasmányokat dolgoz fel az Apnoé új lemeze, szerinted könnyebb így megszerettetni a fiatalokkal?

Könnyebb. És könnyebb elfeledtetni a kötelezőséget. Megmutatni, hogy tök mindegy, kötelező-e, lényeg, hogy jó. Fontos. Lehet róla dumálni. Akkor is ha a főhős idegesít, vagy bénának tűnik. Vagy hagyja, hogy zalkassák. Vagy nem áll ki magáért. Vagy nem mer szót emelni. Vagy nem fogalmazza meg a vágyait. Vagy nem tudja megvédeni határait. Pont ezért. Mert annyian szenvedünk ugyanettől. Aki meg nem ettől szenved, attól a többiek szenvednek. Ő is jó, ha belepillanthat ebbe.

lackfi jános, apnoé
Kép forrása: Apnoé zenekar

Te magad hogy állsz a kötelező olvasmányokhoz?

Én abszolút nem vagyok mérvadó, általában mindet korábban olvastam, mint kellett volna. Lelőhetetlen könyvfalógépként daráltam az oldalak százait, ezreit. Épp ezért mikor valamit átírok mai gyerekeknek, egyáltalán nem az akkori magamra, nem a könyvbolondokra gondolok. Ők akkor is olvasni fognak, ha be lesz tiltva.

Hogyan kell a mai gyerekek fülére alakítani egy olvasmányt?

Egyszerű, úgy, hogy megértse. Humorral, közvetlenséggel, itt-ott felvillantva a mai világ elemeit. Hogy el tudja klpzelni az akkori kollégiumi izoláltságot: se mobil, se tablet, se wifi, se net. Érdemes finoman, nem szájbarágósan elmagyarázni a „reskontót”, a „füvészkertet”, a „pakkot”, a „krajcárt”. És akkor érdekes lesz. Univerzum, amibe érdemes fejest ugrani.

Mi a kapcsolat zene és történetek között?

Ez rejtelmes dolog. Megkapom a jó kis demókat, és a szövegtelen dallamok szinte húzzák magukhoz egyik vagy másik témát. Nyilván a zenekar is ráhangolódik fejben a történetre, és olyan zenei világot „szül”, amelybe könnyedén bepattinthatók a regény alaphelyzetei. És a refrének továbbzengethetik ennek az elképesztően erős sztorinak a tanulságait.

Borítókép forrása: Apnoé zenekar