Barion Pixel Jósolt a medve – a hiedelem szerint marad a téli időjárás – Coloré

Jósolt a medve – a hiedelem szerint marad a téli időjárás

2022. 02. 02.

Az állatokhoz kötődő jóslás nem újkeletű dolog, az amerikaiaknak mormotájuk, nekünk barna medvénk van, akik megmondják, marad-e a téli időjárás, vagy érkezik-e a tavasz.

Kiskorunkból “tudjuk”, hogy ha a téli álmot alvó medve február elején kimászik barlangja elé és megpillantja árnyékát, akkor bizony még sokáig tart a téli időjárás.

Hugi
Forrás: zoobudapest.com

A Fővárosi Állat- és Növénykert a múlt hétvégén – szokásához híven – mackófarsangot tartott, ma délelőtt pedig azt kísérhették figyelemmel az odalátogatók, hogy a nemrégiben Veresegyházról az állatkertbe költözött Hugi, a nyolcéves barna medve vajon meglátta-e az árnyékát. Nos, a tizenegykor kezdődő élő Facebook-közvetítés tanulsága szerint meglátta, így a néphagyomány szerint még messze van a tél vége. A Szegedi Vadaspark medvéi, Mici és Ursula is kibújtak házukból, és őket is hasonló napsütéses idő fogadta, mint a fővárosi példányt.

Amerikában mormota jósol

Pennsylvania államban, a kimondhatatlan nevű Punxsutawney városkában évről évre ezres tömegek gyűlnek össze, hogy megnézzék, amint Phil Punxsutawney, az időjós mormota kibújik vackából a Gobbler’s Knob dombon. Az 1961 óta létező  babona szerint ha a kisállat meglátja az árnyékát és visszabújik aludni, akkor még hat héten keresztül számíthatnak az amerikaiak téli időjárásra – ami az ottani hóhelyzetet ismerve nem igazán lenne jó hír. Ha viszont nem tér vissza vackába, akkor közeledik a tavasz. Sokan problémáznak a szokással kapcsolatban, egyrészt a meteorológusok nem győzik hangsúlyozni, mennyire nincsen alapja a jóslatnak, másrészt az állatvédők szerint nem kellene ekkora stressznek kitenni az aktuális Philt. 

időjárás
Phil is ehhez hasonló mormota. Forrás: Shutterstock/Puzzlepix

Bill Murray Idétlen időkig (Groundhog Day) című filmje is a mormota legendája köré szerveződik, és a film 1993-as megjelenése óta a településre rengetegen látogatnak el, hogy megnézzék, mit jósol a kisállat. A mormota idei, 2022-es tavaszra vonatkozó jóslata további hat hétnyi hideget lengetett be az amerikaiaknak.

Nemcsak állatokkal kapcsolatos hiedelmek övezik a telet és a hideg évszak végének közeledtét, hiszen például Vízkeresztkor ha csurog az eresz, hosszú lesz a tél, ha fagy, akkor még többet kell várni a tavaszra. Ha esik a hó, a tél hamarosan megszűnik, illetve ha fúj a szél, akkor jó termés lesz az évben.