Barion Pixel Így karácsonyoztak a Szomszédok – 5 kedvenc ünnepi jelenetünk a teleregényből – Coloré

Így karácsonyoztak a Szomszédok – 5 kedvenc ünnepi jelenetünk a teleregényből

2023. 12. 25.

A Szomszédoknak ugyan csaknem huszonnégy éve vége van, a teleregény másodvirágzását éli, és a mai napig rendkívül népszerűek a karakterek.

A Szomszédok igazi kortörténeti dokumentum, hiszen láthatjuk, hogy hogyan éltünk a nyolcvanas és kilencvenes években. Elveszettnek hitt tárgyakat ismerünk fel a Lantos utca lakóinak polcain, és több, a szívünket megdobogtató jelenetet láthatunk a sorozatban.

A Szomszédok karácsonya

https://colore.hu/szelavi/kultura/mennyire-emlekszel-a-szomszedokra/

Nem véletlen, hogy meghatott nosztalgiával nézünk egy-egy jelenetet, hiszem rendkívüli színészek játszottak benne, és éppen úgy élték meg az örömöt, a bánatot vagy éppen a haragot, ahogyan mi tesszük: őszintén, manírok nélkül. A Szomszédok a való élet története volt, s mint ahogy a való életben van karácsony, úgy a Szomszédoknál is, és nemcsak megható, hanem vicces pillanatok is adódtak!

A favásárlás

A karácsony a fenyőfa vásárlásával kezdődik, ami idegeskedéssel is járhat. Volt egy mellékszereplő, aki pont erről, a folytonos idegeskedéséről volt híres. A Botár Endre által megformált karakternek nem volt neve, így a népnyelv Pattoginak keresztelte el, ami tökéletesen lefedi azt, hogy kit is alakított a sorozatban a színész. A jelenet végén kapunk egy megnyugtató latin mondást is, természetesen Böhm bácsitól!

A kedves rokon

Janka néni neve a teleregény vége óta is fogalom, hiszen számos mémben köszön vissza a karakter, és Pásztor Erzsi egy pillanatig sem tagadja le Janka nénit, sőt: nevetve meséli, hogy ő az ország alkoholistája. Ebben a jelenetben alkoholt nem fogyaszt, de hozza ,,a jó Janka néni” karaktert:

,,Isten ments!”

Természetesen ha már karácsony, előkerül a pálinka is, és bár a víz is felvetődik, mint lehetőség, végül abból nem fogy.

Műtét után

A tizenhárom év alatt több megható jelenetet is láthattunk, melyek közül az egyik az, amikor Taki bácsi hazatér karácsonyra. Történik ugyanis, hogy vakbélműtét miatt kórházban van, és a tervek szerint bent tartják az ünnepre is. A karácsonyi csoda azonban elér a Lantos utcába, amikor Taki váratlanul megjelenik, élete egyik legjobb karácsonyát okozva Lenke néninek.

,,Kezdődhet a nóta!”

1992 karácsonyán is együtt tölthettük az ünnepet kedvenc szomszédainkkal. A Mennyből az angyalt énekelték, ki-ki ahol és akivel éppen volt: a lakótelepen, gyerekkel, unokával, presszóban, fodrászatban, és persze a szívükben. IDE kattintva ez is megtekinthető!

Nyitókép forrása: Coloré/Getty Images