Barion Pixel 25 év után akadtak ki az Ideglelés alkotói: egy centet sem kerestem a világ nagyobb bevételű horrorja után – Coloré

25 év után akadtak ki az Ideglelés alkotói: egy centet sem kerestem a világ nagyobb bevételű horrorja után

2024. 06. 13.

A siker mindenhol ott lehet, csak az nem mindegy, hogy mi mennyire messze állunk attól. Ezt az Ideglelés szereplői is megtapasztalták.

Heather Donahue (most Rei hance), Michael C. Williams és Joshua Leonard alakította az Ideglelés (The Blair Witch Projekt) című horror három főiskolás karakterét, akik szellemvadászatra indultak.

A hírnév és sztárgázsi hol maradt?

Annak ellenére, hogy az Ideglelés az elmúlt 25 év legbefolyásosabb és legjövedelmezőbb horrorjává vált, a szereplők ebből mit sem tapasztaltak.

Donahue civil munkát végez manapság és a főnöke meg is kérdezte tőle, hogy miért dolgozik még mindig ott, mikor szerepelt a Newsweek címlapján is?

Leonard felszolgálóként dolgozik, pedig a The Tonight Showban is szerepelt.

Az Ideglelés körüli cécó

A húszas éveik elején járó színészeket megtanították a kamera és a hangberendezések kezelésre és ennek ismeretében a két rendező (Deniel Mayrick és Eduardo Sándhez), majd az erdőben kitették őket és indult a felvétel. Aztán hónapokon át annak látszatát kellett fenntartaniuk, mintha a film diákfilmesek felvételei lennének. Később a filmet megvásárolta az Artisan Entertainment, amelyért 1,1 millió dollárt fizetett. Mindezt azért, hogy az illúziót fenntartsa. Ennek érdekében a három szereplőnek megtiltották, hogy beszéljenek, visszatartották őket az interjúktól és a Cannes-i filmfesztiválon való megjelenéstől is.

Habár 100 millió dolláros bevételt produkált, a színészek gyümölcskosarat kaptak cserébe. Donahue így fogalmazott erről:

Ekkor világossá vált, hogy hú, nem fogunk kapni semmit. Kiszorultunk valamiből, aminek létrehozásában szorosan részt vettünk.

Később a bevétel 248 millió dollárra nőtt, de a színészek ebből semmit sem kaptak.

Újraélesztett Ideglelés

Az Artisan Entertainment felvásárlásával a Lionsgate bejelentette, hogy a Blumhouse-szal újraindítja az Ideglelést (a három színész nevével és arcával). Csakhogy erről Donahue-t, Williamset és Leonardot elfelejtették értesíteni. Ennek fényében összefogtak és követelésüket megfogalmazták: Visszamenőleg is részesedést követelnek a filmből, amely azóta nemcsak folytatást kap – és igen nagy büdzsével érkezik -, de videójáték is készült belőle.

Jogosan érzi úgy a 3 színész, hogy az Ideglelés francise-nak ők igazi alapelemei, vagyis bármilyen bevétel érkezik, az nekik is jár.

Nyitókép forrása: Getty Images