Barion Pixel 4 híres elsüllyedt hajó, amelyek még mindig megtalálásra várnak – Coloré

4 híres elsüllyedt hajó, amelyek még mindig megtalálásra várnak

2022. 04. 23.

Kolumbusz Kristóf zászlóshajójától kezdve az amerikai forradalom legendás kalózhajójáig, négy híres elsüllyedt hajót ennyi év után még mindig hullámsír rejt.

Ha híres elsüllyedt hajó, akkor Titanic, a legtöbben legalábbis biztosan erre gondolnak ezen szavak hallatán. Csakhogy a történelem során – jóval korábban a Titanic katasztrófája előtt – is szelték már olyan hajók a világ tengereit és óceánjait, amik azóta sem merültek feledésbe, noha roncsaikat a mai napig hullámsír rejti.

A világtörténelem híres elsüllyedt hajói

Santa Maria

Kolumbusz Kristóf három hajóval – a Niñaval, a Pintával és a Santa Mariaval – indult első útjára Amerikába, de közülük csak kettő tért vissza Spanyolországba. 1492 karácsony estéjén a Santa Maria zászlóshajó kormányzásával megbízott tengerész átadta a kormányt egy tapasztalatlan kabinos fiúnak, aki korallzátonynak irányította a hajót, nem messze a mai Haititól. A legénységnek a helyi bennszülöttek segítségével sikerült kimenekítenie a rakományt, ám a Santa Maria másnapra elsüllyedt, és később feltehetőleg betemette az üledék. Hullámsírjának helye azóta is ismeretlen. A víz alatti felderítéssel foglalkozó Barry Clifford 2014-ben címlapokra került, miután azt állította, hogy Columbus folyóirataiból származó információk alapján megtalálta a Santa Mariat, de az UNESCO szakértői később bebizonyították, hogy a roncs egy másik 17. vagy 18. századi hajóhoz tartozik.

Híres Elsülllyedt Hajó Santa Maria
Kolumbusz Kristóf híres elsülllyedt hajója, a Santa Maria (Fotó: Wikimedia Commons)
HMS Endeavour

A HMS Endeavour azért érdemelte ki a híres elsüllyedt hajó címét, mert ez szállította James Cook kapitányt az első felfedezőútja során, 1768 és 1771 között, szerte a világban. A HMS Endeavour volt az első európai hajó, amely eljutott Ausztrália keleti partjaihoz, és megkerülte Új-Zélandot. Néhány évvel visszatérése után azonban eladták egy magánszemélynek, aki átkeresztelte a bárkát Lord Sandwich-re. Később a Brit Királyi Haditengerészet bérelte, és az amerikai forradalom idején csapatokat szállítottak vele New Englandbe.

Híres Elsüllyedt Hajó Hms Endeavour
A HMS Endeavour azért érdemelte ki a híres elsüllyedt hajó címét, mert ez szállította James Cook kapitányt az első felfedezőútja során (Fotó: Wikimedia Commons)

1778-ban éppen a Rhode Island Newport kikötőjében horgonyozott, amikor 13 másik hajóval együtt szándékosan elsüllyesztették, hogy blokádot alkossanak a közeledő francia flotta ellen. Foszladozó maradványai jelenleg a Rhode Island Marine Archeology Project és az Australian National Maritime Museum folyamatos kutatásának célpontjai: az intézmények munkatársai több évet töltöttek a Newport körüli iszapos vizek feltérképezésével és feltárásával, ezidáig sikertelenül.

Griffin

A Griffin (vagy Le Griffon) az első vitorláshajó, amely a Nagy-tavakon cirkált. A háromárbocos hajót René-Robert Cavelier de La Salle francia felfedező építette egy korai expedíció során az észak-amerikai határ felé. La Salle a Griffin segítségével átkelt a Niagara-vízesésen, és felfedezte az Erie-, a Huron- és a Michigan-tó egyes részeit. Ám a hajó valamivel később, 1679 szeptemberében eltűnt, miután hattagú legénységével és egy rakomány szőrmével kihajózott a mai Green Bay területéről.

A hajó valódi sorsa továbbra is rejtély, bár az általános vélekedés szerint vagy egy viharban süllyedhetett el, vagy a lázadó legénység elpusztította. Kutatók régóta próbálták felkutatni a hullámsírját, de eddig egyetlen felfedezésük sem járt sikerrel. Egy hamis riasztás már történt 2014-ben, amikor két kincsvadász a jelentések szerint megtalálta a Griffint a Michigan-tó vizében. Egy későbbi vizsgálat azonban megállapította, hogy a talált roncs nagy valószínűséggel egy 19. vagy 20. századi gőzhajtású hajó volt.

USS Bonhomme Richard (LHD-6)

Kevés olyan óceáni flotta ért el kiemelkedőbb katonai teljesítményt, mint a Bonhomme Richard. A fregatt 1779-ben indult útnak John Paul Jones kapitány vezetésével, és néhány hét alatt 16 brit hajót fogott el. (A Bonhomme Richardot a franciák adományozták az Egyesült Államok haditengerészetének, mégpedig hazafias tetteikért.) Szeptember 23-án a HMS Serapis ellen vívott ádáz küzdelmet Anglia északkeleti partjainál. (A HMS Serapis a Királyi Haditengerészet kétszintes, Roebuck osztályú ötödik osztálya volt.) Jones azonban mozgósította embereit, és több órányi harc után sikeresen elfogta a HMS Serapist.

Híres Elsüllyedt Hajó Uss Bonhomme Richard
Az egyik híres elsüllyedt hajó, a Bonhomme Richard (Fotó: Wikimedia Commons)

Ami a Bonhomme Richardot illeti, számára a győzelem sajnos túl későn érkezett el: a csata során kigyulladt, és több lövés is érte a vízvonala alatt. Miután 36 órán keresztül próbálták a felszínen tartani, Jones és legénysége vonakodva elhagyta a hajót, és hagyták, hogy elsüllyedjen az Északi-tenger hullámzó vizében. A híres elsüllyedt hajó roncsai azóta expedíciók célpontjává váltak, a brit civilektől kezdve a hivatásos mentőcégeken át az amerikai haditengerészetig, sőt Clive Cussler író és kalandor is a nyomukba szegődött. Néhány kutatócsapat ugyan talált a Bonhomme Richard leírásának megfelelő maradványokat, de még egyikről sem bizonyított, hogy valóban a Bonhomme Richardhoz tartozott.

Borítókép forrása: Shutterstock/Puzzlepix