Barion Pixel Évi egy fürdés, hetvenféle evőeszköz – furcsa szokások a múltból – Coloré

Évi egy fürdés, hetvenféle evőeszköz – furcsa szokások a múltból

2021. 08. 04.

Hajlamosak vagyunk azt gondolni, hogy őseink nagyjából úgy éltek, mint mi. Számos olyan szokásuk volt pedig, ami mai szemmel bizarrnak vagy legalábbis furcsának tűnik, és amelyek hallatán hálát adunk a modern kor vívmányaiért.

Ruhából még az arisztokrácia tagjainak sem volt sok. Ha valaki négyet a magáénak tudhatott, az már jó volt. A parasztoknak legtöbbször csak az egy viselet ruhájuk volt, amit hordtak.

A fürdés sem volt túl gyakori. Az emberek folyókban, patakokban tisztálkodtak évente egyszer (!) májusban, azután júniusban jöhetett az esküvő. A gazdagabbak akár havonta is fürödtek, először az apa, utána – ugyanabban a vízben – a fiúk, a csecsemők, a lányok, végül az anyák.

A nők élete nem volt könnyű

A nők élete amúgy sem volt könnyű. Ma higiéniai termékek egész sora áll rendelkezésünkre. De hogy volt ez régen? Menstruáció idején többféle praktikát is bevetettek. Az ókori Egyiptomban kezdetleges tampont használtak, és ezt a módszert Hippokratész is ismerte. A középkorban inkább nedvszívó szövetből hajtogattak párnát, vagy mohát csomagoltak egy textildarabba. Ezt mosás után újra fel lehetett használni, a moha helyett pedig szedtek újat.

Queen,elizabeth,i,,london,,united,kingdom, ,march,20,,2017:
I. Erzsébet (1558-1603) – uralkodása idején a fehér arc volt a divat / Fotó: Shutterstock / PuzzlePix

Ehhez jött még, hogy a menstruáló nőt a középkorban szinte ördöginek tartották. A görcsöket Isten büntetésének tartották, amiért Éva rosszra csábította Ádámot, ezért az enyhítését sem engedélyezték.

A szépségápolás pedig új, veszélyes kihívások elé állította a gazdagabb nőket. Már az ókori Egyiptomban is a világos arcbőr volt a divat, Kleopátra ezért trágyát kent az arcára. A 16. századi Angliában, Erzsébet királynő uralkodása idején ólmot tettek az púderbe, ami előbb-utóbb súlyos mérgezést, vagy akár halált is okozott.

Az arcápoló termékek lelőhelye egyébként az erdő és a mező volt. Gyógynövényekkel próbálták enyhíteni a bőr irritációját, a leggyakrabban használt arclemosószer pedig a vizelet volt.

Aludj kétszer!  

Nekünk az a természetes, hogy este lefekszünk, és igyekszünk egyben aludni annyit, amennyit csak tudunk. Régen ez másképpen volt: őseink naplemente után nem sokkal lefeküdtek, majd 2 óra körül felkeltek. Ekkor jött el a beszélgetés vagy a szex ideje, majd újra jött a pihenés. Több tudós állítja, hogy ez a homo sapiens természetes alvási mintája. Ha tehát éjszaka felébredsz, ne aggódj: az ősi ösztönök vagy emlékek jöttek elő.

Ebedlo
Terített asztal 1922-ből / Fotó: Fortepan / Janovszky György

Viszonylag új, alig néhány száz éves találmány az evőeszköz. A kést ugyan ősidők óta használták, de az előkelő magyar családok asztalán csak a 17. században jelent meg a kés, a kanál és a villa. Addig késre szúrták a falatokat, vagy kézzel ettek. A 19. századtól megjelentek a kávés-, teás-, szörpös, cukorszóró kanalak, a halkések, a rákevő eszközök – volt, hogy körülbelül hetvenféle evőeszközből lehetett választani.

Nyitókép forrása: Shutterstock / PuzzlePix