Barion Pixel Film készül a tragikus sorsú költő: József Attila életéről – interjú a főszereplővel, Sütő Andrással – Coloré

Film készül a tragikus sorsú költő: József Attila életéről – interjú a főszereplővel, Sütő Andrással

2024. 09. 27.

2025 tavaszán kerül a mozikba a Reménytelenül című magyar film, amely József Attila pszichoanalízisét dolgozza fel. A költő szerepében Sütő András, az őt kezelő Gyömrői Editként Michl Juli látható. A film forgatásai jelenleg is zajlanak, várhatóan március közepén fejezik be a munkálatokat. A költő életéről szóló filmet Rózsa Gábor írta és rendezte. A fókuszban József Attila pszichoanalízise áll, amelyben őszintén beszél gyermekkoráról, traumáiról és a művészethez fűződő viszonyáról. A film főszereplőjével, Sütő Andrással beszélgettünk.

157690154 2966982863539311 6518811091655057325 N
fotó: Köő Andrien

Coloré: Hogyan készültél fel József Attila szerepére, és milyen kihívásokkal kellett szembenézned a karakter megformálása során?

Sütő András: Fizikailag futással és diétával készültem a forgatásra. Szellemileg pedig megtanultam és másfél éve rendszeresen játszom a Szabad-ötletek jegyzékéből készült előadásom, ez alapjaiban meghatározta, hogy elmélyülhessek a szerepben. Emellett elolvastam a fennmaradt levelezését, illetve Asperján György: Fogadj szívedbe c. József Attila életrajzi regényét, ez az olvasmányélmény gyomrosként hatott az előzetes ismereteimmel. Nem utolsó sorban pedig kolléganőmmel, Michl Julival és a film rendezőjével, Rózsa Gáborral alaposan körbejártuk és lepróbáltuk a közös jeleneteinket, hogy felkészülten indulhassunk el, mikor kamera elé állunk és elhangzik az első “Tessék!”.

P1176264
fotó: Porcsin Ákos

Coloré: Mi vonzott leginkább József Attilában, és hogyan próbáltad megfejteni és átadni az érzéseit és gondolatait a szerepen keresztül?

Sütő András: A szeretetéhség, a magánytól való félelem, a vágy, hogy valakié lehessek, hogy van-e bármi értelme, vagy ha úgy tetszik haszna a létemnek. Én ebben rímeltem Attilával és ezekkel találkoztam az eddigi életem során és hol az egyik, hol a másik foglalkoztatott különböző intenzitással. 

Coloré: Van olyan konkrét időszak, esemény vagy vers, amely különösen inspirált a szerep előkészítése során?

Sütő András: A szabad-ötletek jegyzéke c. füzet, a Gyermekké tettél és a Nagyon fáj rendkívül inspirált.

391687068 819443223515116 1688459009832400744 N

Coloré: Hogyan érezted magad, amikor először öltötted magadra József Attila jellegzetes megjelenését a film kedvéért?

Sütő András: Amikor felkerült a bajusz és a jelmez, akkor izgultam és azt éreztem, hogy ennek súlya, tétje van. Préselt, nem volt komfortos. De próbáltam a helyzetből előnyt kovácsolni és inkább a jelenetekbe visszaforgatni ezeket.

Coloré: Mennyire érezted magad személyesen kötve József Attilához, és milyen mértékben érezted, hogy saját érzéseid és tapasztalataid beleszövődnek a karakter megformàlàsàba?

Sütő András: Színészként mindig az a kötelességem, hogy a legtöbb személyes kapcsolatot megtaláljam az aktuális szerep és önmagam között, de ez mégis csak egy szerep, ami segít az egészséges távolság megtartásában. Megkönnyíti letenni a munkát, hogy nagyszerű kollégáim vannak, akik napi 12 órában odaadással és szeretettel mindenben támogatnak és a forgatási napok végén, amikor úgy érzem magam, mint, akit agyonvertek, segítik lemosni a sminkem és átöltözni idézőjelesen és szó szerint is.

P1176002
fotó: Porcsin Ákos

Coloré: Mi az a fontos üzenet vagy érzés, amit remélsz, hogy a nézők magukkal visznek majd a film megnézése után József Attila történetéből?

Sütő András: Titokban azt remélem, hogy a nézők majd önmagukra, vagy a környezetükre ismernek, és amikor majd kijönnek a moziból, akkor Attila egy élő, hús-vér emberként él majd a fejükben. Az lenne a legjobb, ha, akár csak egy pillanatra is, de  megfeledkeznének, hogy egy színész játssza Attilát.

Coloré: Milyen kihívásokat jelentett a filmkészítés során az, hogy egy valós, ikonikus személyiséget kellett megelevenítened?

Sütő András: Sokáig frusztrált és nyomasztott az érzés, hogy egy valós, ikonikus személyt kell megelevenítenem, de elengedtem, mert rájöttem, hogy bármit is teszek és bárhogy is sikerül, akkor se fog tetszeni mindenkinek és ezzel nincs semmi baj. Mindenkinek nem felelhetek meg, de ha én úgy érzem, hogy minden tőlem telhetőt megtettem emberileg és szakmai tudásom szerint, akkor ezen legalább nem kell őrlődnöm.

175305087 2998638263707104 1511234627808102056 N
fotó: Köő Andrien

Coloré: Mi volt a legemlékezetesebb pillanat számodra a forgatás során, ami segített a karakter mélyebb megértésében és megragadásában?

Sütő András: Arra, hogy mi volt a legemlékezetesebb pillanat a forgatás során, ami segített a karakter mélyebb megértésében megvan a válaszom, de még tart a forgatás és még nem került moziba a film. Nagyot spoilereznék, muszáj lesz majd újra beszélnünk!