Barion Pixel Ezt tanította nekünk John Lennon – A zenész 84. születésnapjára – Coloré

Ezt tanította nekünk John Lennon – A zenész 84. születésnapjára

2024. 10. 09.

John Lennonnak csupán negyven év adatott az életből, ez a négy évtized pontosan elég volt ahhoz, hogy tanítsa az emberiséget – még ha ő nem is tanító jelleggel írta dalait.

John Lennon a Beatles tagjaként került be a zenetörténelembe, de a banda feloszlása után is emlékezetes dalokat tett le az asztalra. Zeneileg és szövegileg is maradandót alkotott úgy a Beatles előtt, mint után.

John Lennon, a tanító

Ő volt maga Nowhere man – ahogy az 1965-ös dalban is szól. Bizonytalan volt önmagában, nem tudta, merre tart. Hogyan tudta volna, hiszen alig húszévesen világsztárrá vált. Minden lány és menedzser őt akarta, holott éppoly bizonytalan volt magában, mint bárki más. Ekkor még nem tudta, hogy mennyivel bölcsebb lesz tizenöt év múlva, a halála évében, amikor is a Watching the Wheels című dalában ő maga nyugtatta a hallgatót: ,,nincs probléma, csak megoldás!”

Bár hogy mi a megoldás, abban ő maga sem volt mindig biztos. Ötletei voltak csupán. 1971-ben is, amikor megírta az egyik legismertebb dalát, az Imagine-t. A jól ismert fehér zongoránál ülve látva őt olyan könnyűnek hangzik, ahogy elképzelte a világot: egyek vagyunk, nincs háború, nincsenek országok, nem dúlnak viták.

Tán egy álmodozó volt, ahogy maga is írja, és ahogyan a világ éppen áll, tán valóban így van, hiszen álom csupán, amiről énekelt.

Sikereit úgy hitte, nem érte volna el Yoko Ono nélkül. A Woman című dalában mindent elmond, amit egy nő hallani szeretne a párjától: a férfiak tökéletlen bájától kezdve a sikerig, amit a férfi csupán egy nő által érthet el, egészen addig, hogy mindennek ellenére a szerelem mindennél fontosabb.

Bár gondolhattuk, hogy semmit nem tud az életről, hiszen nem kellett a hagyományos értelemben véve dolgozni járnia, mégis pontosan tudta, hogy mi, ,,földi halandók” mivel küzdünk a mindennapokoban. Ezt a Working Class Hero című dalában fogalmazta meg, melynek lényege, hogy ahhoz, hogy feljebb kerüljünk, be kell mocskolni a kezünket, és kitartóan kell dolgoznunk. Ki tudja, tán még akkor is szolgák maradunk, de így is lehet belőlünk hős!

Ő a saját hivatásában valóban hős volt, hiszen mindent megénekelt, ami fontos volt számára. Az egyik legismertebb dala bár karácsonyi, mégsem az ünnep a fő üzenete, hanem az Imagine-hez hasonlóan az összefogás és a béke képzete, s az, hogy milyen jó lenne olyan világban élni, ahol nincs háború.

Képzelődni és vágyni jó, de ahogy a Beautiful Boy című dalban megénekelte, az élet az, ami történik velünk, míg nekünk más terveink vannak. Bizonyára más tervei voltak neki is, amikor 1980. december 8-án kilépett a Dakota Házból, és az élete egy szempillantás alatt ért véget.

Mi pedig azóta is csodálattal nézzük a fehér zongorát a liverpooli Beatles Múzeumban, és magunk előtt lájtuk John Lennont, amint mintha mi sem történt volna, ott ülne és komponálna, és megénekelné, hogy milyen lehetne a világ, ha nem csak elképzelni kellene.

Mi pedig azt képzeljük el, hogy ő is itt van velünk.

Nyitókép forrása: Getty Images